Na putovanjima se često događaju nepredviđene situacije pa bi zato, kada krenete na letovanje, uz ostale stvari, u koferu trebalo da se nađe i priručna apoteka.
Na putovanje je najvažnije da ponesete lekove koje svakodnevno koristite, ukoliko bolujete od neke hronične bolesti. Osim njih, obezbedite i preparate i materijal za prvu pomoć kod povreda, kao i lekove koji će vam pomoći u slučaju bolova, stomačnih problema, prehlade, alergije ili opekotina od sunca.
Čim stignete na odredište, lekove bi trebalo da sklonite na tamno i hladno mesto, što dalje od sunca.

Pilule za lilule


Ako niste sigurni šta sve treba da sadrži vaša priručna apoteka, potražite savet apotekara. Pri kupovini je važno napomenuti da li lekove kupujete za decu ili za trudnice, da li ste alergični na neke lekove ili već uzimate određenu terapiju.

Ako ste se uputili u inostranstvo, najvažnije lekove i preparate obavezno ponesite sa sobom, da vam se ne bi dogodilo da morate da kupujete one koji su vam nepoznati, a uputstvo im je na stranom jeziku.
Ako ste prilikom putovanja skloni mučninama i povraćanju, nemojte piti alkohol ni jesti tešku hranu, a pola sata pre polaska popijte tablete ili kapi protiv mučnine. Umesto lekova dobro će vam doći i čaj od đumbira.
Promena okruženja i načina ishrane često izaziva stomačne tegobe, zbog čega bi pri ruci uvek trebalo da imati probiotičke preparate koji regulišu crevnu floru.
U torbici sa lekovima trebalo bi da se nađu i lekovi protiv zatvora, tablete protiv dijareje, kao i prah za rehidrataciju, koji ćete rastvoriti u vodi kako biste nadoknadili elektrolite izgubljene usled proliva ili povraćanja.

Glavobolja, mučnina... Pripremite se na vreme.


Ako dobijete proliv, pored lekova, pomoći će vam i rendana jabuka ili mešavina indijskog čaja i čaja od nane. Umesto tabletama, pokušajte da se protiv zatvora izborite tako što ćete piti što više tečnosti i jesti hranu bogatu vlaknastim materijama. Rad creva podstiču i smokve i šljive.
Ponesite i tablete ili suspenziju za ublažavanje gorušice, kao i granule medicinskog uglja, koji će vam pomoći u slučaju trovanja hranom. Preporučljivo je poneti i tablete za prečišćavanje vode. Ako vas muče bolovi u želucu i gorušica, tegobe će olakšati topao čaj od nane ili kamilice, pa ga uvek treba imati pri ruci.
Neophodni su vam i lekovi protiv bolova, temperature i upala. Oni mogu da budu na bazi paracetamola, acetilsalicilne kiseline ili ibuprofena.
U slučaju uboda insekata može doći do svraba, crvenila, pa čak i do alergijske reakcije. Pomoći će vam dvoipoprocentna hidrokortizonska mast, koju treba naneti na mesto uboda. Najjednostavniji prirodni lek je hladna voda: pustite je da teče preko bolnog mesta ili privijajte hladne obloge.
U slučaju težih alergija potrebno je da se piju i antihistaminici – tablete protiv alergije. Umirujuće će delovati i tablete kalcijuma sa vitaminom C.

Nikada ne znate kada može zatrebati.


U priručnu apoteku trebalo bi spakovati i nekoliko zavoja, sterilnu gazu, elastični zavoj, flaster, hanzaplast i antibakterijski sprej ili mast, kao i kremu protiv opekotina.
Ponesite i papirne i vlažne maramice, pincetu, makazice i toplomer. Posekotine, rane i opekotine pre previjanja obavezno treba dezinfikovati alkoholom ili troprocentnim hidrogenom.