Kabina
Nekoliko korisnih saveta koji mogu da vam pomognu da prevaziđete strah koji vas (verovatno) prilično koči u životu. Naročito u sezoni godišnjih odmora.

U proseku, četvrtina odrasle populacije plaši se putovanja avionom. Kod mnogih iz ove grupe, sama pomisao na ukrcavanje u avion izaziva ozbiljan napad panike, i ljudi su spremni da se odreknu putovanja iz snova, ako do destinacije koja ih privlači nema drugog prevoza.

Ovi koji se plaše, a ipak smognu snage da kroče u avion, konstantno proveravaju najavljene vremenske prilike u danima pred let, ne mogu da spavaju… i sve u svemu presedne im taj odmor. A presedne i nesrećnicima koji sticajem okolnosti u avionu dobiju mesto pored osobe koja se panično plaši letenja.

"Britiš ervejz" je jedna od kompanija koja organizuje kurseve koji ljudima pomažu da se ovog straha oslobode, a tamo možete da dobijete mnogo korisnih saveta, prenosi britanski "Independent".

Naučite kako avion "radi"

Jedan od glavnih uzroka straha od letenja je nedovoljna informisanost i tome kako avion ostaje u vazduhu. Ali, kao što su podmornice dizajnirane da budu pod vodom, a automobili da budu na putevima, avioni su stvoreni da budu u vazduhu. Avion koji leti na 10.000 metara, može da nastavi da "klizi" kroz vazduh čitavih 160 kilometara, čak i ako svi motori propadnu.

Imajte poverenja u pilote

Osobi koja se plaši letenja nezamislivo je da neko može u tome da uživa, ali piloti stvarno strastveno vole svoj posao i prošli su kroz ozbiljne škole i rigorozne selekcije, da bi postali to što jesu. To je profesija koja ima najstrože standarde obuke, a piloti se testiraju i prolaze odgovarajuće obuke na svakih šest meseci, tokom čitave karijere.

Informišite se o turbulencijama

Turbulencije su neprijatne, ali nisu opasne. Izaziva ih prosto priroda, a sve vreme putnici i posada su potpuno bezbedni, jer su avioni konstruisani tako da "prežive" i najžešće turbulencije. Ako sedite vezani pojasom, savršeno ste bezbedni.

Kontrolišite crne misli

Lako je skrenuti ka katastrofičnim scenarijima, ako se bojite letenja, od toga da će krilo da se polomi, do toga da će motor da otkaže. A ako baš ne možete da se "obuzdate", pokušajte bar da zamislite "srećan kraj", čak i ako se desi nešto od toga što vas plaši. Pozitivan stav će vam pomoći da obuzdate anksioznost.

Skoncentrišite se na disanje

Ako kontrolišete disanje, nemate vremena da paničite. A ako imate utisak da postajete anksiozni, čak i pre poletanja, dišite, duboko. Neka svaki udisaj i izdisaj traje četiri sekunde. Ovo kombinujte sa mišićnim kontrakcijama. Zvuči smešno, ali sjajne rezultate rezultate daje stezanje glutealnih mišića dok izdišete. Ta kontrakcija nadjača "nervozne" nervne signale koji vam jurišaju gore, dole kičmenom moždinom i pomaže vam da ostanete smireni.

Probajte da uradite neke od vežbi distrakcije

Dobre rezultate daju reicmo, pokušaji da svoje ime napišete na parčetu papira rukom kojom obično ne pišete. Desnom ako ste levoruki i obrnuto. To zahteva priličnu koncentraciju, i skrenuće vam misli sa onoga što vas plaši. Ili, stavite gumicu za tegle oko ručnog zgloba i jako se udarite kad osetite da gubite kontrolu. To će vas vratiti u realnost. Može da pomogne i ako nežno stegnete kožu između palca i kažiprsta. Pritisak na ovu tačku će ublažiti simptome anksioznosti.

Ako ste uznemireni, razgovarajte sa kabinskim osobljem

Oni su tu da se postaraju da budete bezbedni, ali i da vas ohrabre kad se loše osećate. Ako ste nervozni popričajte sa njima i nemojte se ustručavati da im postavite pitanja o svemu što vas muči. I imajte u vidu još jednu "sitnicu": bez obzira na buku i turbulencije koje vas mogu uznemiriti, sve je u najboljem redu, ukoliko niste zvanično obavešteni da postoji neki problem.

Izvor: Mondo, Vesti online
Foto: Pixabay