krakow
Post Office Travel Money svake godine pravi listu najjeftinijih i najskupljih gradova u Evropi. Među 12 kriterijuma prema kojima se lista pravi su cene hrane i pića, smeštaja i gradskih turističkih atrakcija.

Najjeftinijim gradom u Evropi ove godine je proglašen poljski Krakov, gde za svih 12 kriterijuma treba izdvojiti oko 188 evra.

Poređenja radi, iste stvari u Amsterdamu, koji je proglašen najskupljim, koštaju oko 612 evra. Ovom gradu je "presudila" visoka cena smeštaja - nešto više od 200 evra za noć.

Međutim, cene hrane, pića i nekih drugih stvari su niže nego u Parizu i Veneciji, na primer.

Iako su cene u Vilnijusu 19 odsto više nego pre godinu dana, glavni grad Litvanije ipak se našao na drugom mestu liste najjeftinijih gradova - za 12 stvari treba izdvojiti oko 190 evra.

Na trećem mestu je Riga, grad u kojem je smeštaj ubedljivo najjeftiniji u Evropi - u proseku oko 35 evra za noć.

Na četvrtom mestu najjeftinijih evropskih gradova je Varšava, sledi Budimpešta, Moskva, Prag, Atina, Lisabon i Lil.

Moskva se inače u odnosu na prošlogodišnju listu pomerila deset mesta unapred (sa 16. na pesto) zbog osetnog pada cena, koji je takođe zabeležen i u Stokholmu, koji je ipak na prilično dalekom 29. mestu.

Grčka prestonica je prema ovoj listi najjeftiniji grad Zapadne Evrope, a tu "titulu" je preotela Lisabonu. Obroci u Atini (42 evra za obrok za dvoje sa po čašom vina) znatno su jeftiniji nego u drugim evropskim gradovima.
Izvor: Vestionline, mondo.rs
Foto: Pixabay