kelimutu Od tirkizne do crne, jezera za koja se veruje da u njima stanuju duše, menjaju svoje boje bez objašnjivog razloga...

Prema legendi, duše vračara žive u smeđem jezeru visoko u indonezijskim planinama, zeleno je rezervisano za duše grešnika, a plavo predstavlja raj.

Tri zagonetna jezera nalaze se u kraterima Kelimutua na ostrvu Flores (Cvet) u Indoneziji. Smestila su se na visini većoj od 1600 metara, a u okolini se nalazi i 14 aktivnih vulkana. Tamo ni zemljotresi nisu retkost.

Boje jezera neprestano se menjaju, pa su tako u prošlosti bila crna, smeđa i plava da bi pre pedeset godina postala crvenkasta i boje bele kafe. Ponekad smeđe i izgledaju poput džinovske šoljice tople čokolade.

Jezera se nalaze u nacionalnom parku koji je popularno turističko odredište, kao i omiljena destinacija za treking zahvaljujući lepotama biljnog i životinjskog sveta.

Vrh planine Kelimutu nalazi se na 1731 metar, a lokalno stanovništvo smatra da je ta planina sveta i odgovorna za plodnost čitavog kraja.

IZVOR: punkufer.hr, B92