Već 5 godina Budimpešta svojim građanima i brojnim turistima nudi jedinstven doživljaj – razgledanje turističkih atrakcija vozilom koje se kreće i po zemlji i po vodi. Podsetimo, Budimpešta je prva u Evropi ponudila specijalno vozilo – amfibija autobus.
Budimpesta 1
Ovo vozilo ima 5o sedišta i luksuzno je opremljeno. Ispunjava sve bezbednosne uslove. Dvosatna vožnja počinje obilaskom istorijskih znamenitosti u gradu, a završava razgledanjem Budima i Pešte sa Dunava.
Budimpesta 2
Najpoznatiji simbol Budimpešte, Parlament, videćete i sa kopna, a kasnije i iz vode. Po veličini ovo prelepo zdanje je treće u svetu, a u Evropi odmah iza parlamenta u Bukureštu. Proći ćete pored Bazilike Sv. Stepana, to je najveća crkva u čitavoj Mađarskoj i može da primi oko 8000 ljudi. Građena je gotovo pola veka i dovršena 1905. godine. U njoj se nalazi, saznaćete od turističkog vodiča, najveća mađarska relikvija – desna ruka prvog mađarskog kralja, kralja Stepana.

Lančani most je jedan od najprepoznatljivijih budimpeštanskih simbola. To je prvi stalni most između Budima i Pešte. Pre njega Budim i Pešta su bili povezani samo pontonskim mostom. Danas Budimpešta ima 9 mostova na Dunavu.
Budimpesta 3
Videćete i Sinagogu koja je svrstana među najveće u toj kategoriji, odmah iza one u Njujorku.

Trg heroja se često naziva i Avenijom kulture, zbog kulturnih znamenitosti koje se tu nalaze, a među kojima je i Opera.
Budimpesta 4
A onda ćete, ne menjajući udobno vozilo, uživanje nastaviti plutajući po vodi.
Budimpesta 5
Poseban doživljaj biće pogled na Ribarsku tvrđavu koja se sastoji od 7 tornjeva. Svaki predstavlja po jedno mađarsko pleme, koje se doselilo na te prostore krajem 9. veka i koja su stvorila mađarski narod.

U svakom slučaju, kada vas put nanese u Budimpeštu, iskoristite priliku da taj grad vidite i sa Dunava.
Budimpesta 6

IZVOR i FOTOGRAFIJE: UTNV.org