Veliki Kineski zid čija je izgradnja trajala preko 2.000 godina izgubio je gotovo 30 odsto od svoje dužine, jer lokalno stanovništvo njegove cigle, kamenu građu i pločice koristi za izgradnju kuća.
kineski zid
U studiji kineske agencije za državnu imovinu se navodi da je 1.962 kilometara zida nestalo a da je 1.200 kilometara ovog monumentalnog kulturnoistorijskog zdanja dugog oko 9.000 kilometara u veoma lošem stanju. Veliki priliv turista takođe je doprineo razgradnji ovog spomenika, dodaje se u izveštaju.

- Lokalno stanovništvo koje živi u okolini Velikog zida imalo je običaj da koristi cigle zida za gradnju sopstvenih kuća, dok su pojedini delovi srušeni ili urušeni usled širenja gradova i izgradnje puteva - izjavio je Čeng Dalin ekspert Komisije za proučavanje Velikog zida.

Propisane kazne za krađu građe sa Velikog zida su i do 1000 evra. "Ali nedostaje organizacija o primeni regulative o kažnjavanju", objašnjava jedan od čelnika kineske agencije za zaštitu državne imovine Ða Halin. Zbog odsustva kažnjavanja, pojedini stanovnici iz sela u pokrajini Hebej u blizini Zida prodaju pločice sa zida po ceni od 4,3 evra po komadu.
kineski zid1
Veliki zid nije dovršen, a građen je u raznim periodima, počev od III veka pre nove ere. Procenjuje se, ukoliko se računaju nestali delovi kao i forme od prirodnog reljefa, da je dužina Zida oko 21.000 kilometara.

Zid je vekovima uništavan izgradnjom saobraćajnica, fabrika i železničke pruge. Kamen, cigla i ostala građa zida neprestano nestaje sa građevine, a posebno je to bilo očigledno tokom Kulturne revolucije (1966-1977).
Izvor: 021.rs
Foto: Google, ZetWet Blog