Ako volite planine, ali ne i skije i zimske sportove, evo vodiča za najbolja zimska odmarališta bez skijanja.

Skijaški vodič za neskijaše


Za gurmane - Kurševel, Francuska
Džordž Kluni i Beks su ovde redovni gosti, ali najvažnije zvezde u ovom kraju su onih šest iz Mišelinovih vodiča. Le Bateau Ivre i Chabichou imaju po dve, Le Farçon samo jednu, a Aleks Etken, vlasnik Le Poussina s jednom zvezdicom, upravo je otvorio četiri raskošne i izvanredno opremljene alpske brvnare. Moraćete, međutim, da krenete uzbrdo, da biste sve to sagoreli, preporučuje "Mens helt" (Men's Health)
Za prefinjene avanturiste - Šamoni, Švajcarska
Ukoliko niste radi da izlažete svoje krhke kosti riziku na skijaškoj stazi, evropska prestonica zimskih sportova nudi vam uzbuđenja u kazinu Barrières koji dominira glavnim trgom. Savršeno za prefinjene alpske avanturiste.
Za alternativne pustolovine - Tinja, Francuska
Francuski avanturisti Ecole Evolution 2 ovde vode kurs ronjenja u ledu, na kome vas ubacuju u rupu na debeloj površini Lak de Tinja, da biste istražili njegove ledene dubine. Kao u Velikom plavetnilu. Od 75 evra, dostupno danju ili noću.

 


Za smeh - Meribel, Francuska

Skijaški vodič za neskijaše


Ako vam vratolomije skijaša iz vaše grupe nisu dovoljno smešne, u aprilu se u ovom odmaralištu, poznatom po noćnom životu koliko i po snežnim padinama, održava godišnji Festival komedije Markusa Brigstoka. Među izvođačima do sada su bili Omid Đalili, Li Mak, Endru Maksvel, Ardal O’Hanion, Fil Džupitus i Ed Bern, po cenama od 5 evra.
Za eko spa - Poprad, Slovačka
Aquacity je prvi svetski 100% ekološki spa centar, koji se snabdeva energijom iz prirodno zagrejanih termalnih voda i solarnih panela. Opustite se i zaboravite na bolove i umor u velikom izboru bazena i tretmana sa masažom. Potom isprobajte i glavnu atrakciju, salu za krioterapiju, gde koji minut možete sedeti u prostoriji rashlađenoj na temperaturu – 120°C. Kažu da je protiv bolova bolja od saune.
Za bondovce - Miren, Švajcarska

Skijaški vodič za neskijaše


Smešten ispod Elgera i Jungfraua, Miren je mesto do kojeg se može stići samo žičarom. Kabi Brokoli je u rotirajući restoran Piz Gloria na vrhu Šiltorna smestio Blofelda, u filmu U tajnoj službi Njenog Veličanstva. Tamo možete doći ne na skijanje, već na božanstven ručak. Ionako biste verovatno bili bolji Bond od Lejzenbija.
Za gradski odmor u Alpima - Insbruk, Austrija
Jedini velegrad u Alpima sjedinjuje romantiku arhitekture petnaestog veka sa adrenalinom Bergizel stadiona za skijaške skokove – delo arhitekte Zaha Hadida – gde sa još 28.000 gledalaca možete bodriti skijaše. Osim toga, žičarom ili uspinjačom možete stići iz grada na vrh visine 2300 m, za manje od 20 minuta.
Za Top gear fantazije - Ore, Švedska

Skijaški vodič za neskijaše


Švedska kompanija Ice Driver nudi vozila BMW M3, Subaru Impreza Turbo i klasične Poršee, spremne da jurnu oko 2 km (1,2 m) njihovog privatnog zaleđenog jezera. Međutim, to nije jeftina zabava: za 899 £ dobićete i obuku, hranu i transfere. A nećete morati da se družite sa Klarksonom.
Za automanijake - Madona di Kampiljo, Italija
Na Zimskom maratonu, koji se u januaru održava u italijanskom odmaralištu Madona di Kampiljo, stotine retkih, klasičnih automobila trkaju se po planinskim putevima. Prijavite se i sami, ili samo gledajte ferarije i bugatije, koje često voze i legende motosporta. Mihael Šumaher je ovde redovan gost.

IZVOR: Vesti-Online