Salvador Dali U mestu Figueras u blizini Gerone, u Španiji, nalazi se muzej Salvadora Dalija. Ovaj veoma poznati španski slikar sa početka XX veka imao je nekoliko etapa u svom stvaralačkom radu. Rejnold i Elenor Mors koji su se skoro pola veka bavili radom ovog umetnika podelili su njegovo stvaralaštvo na nekoliko perioda: Rani period (1917-27), Tradicionalni(1928), Nadrealistički (1929-39), Klasični (1940 +). Dali je stvarao u mnogim tehnikama: ulje, vodenim bojama, grafike, skulpture, nakit...
Jedna od najpopularnijih slika u muzeju Salvadora Dalija jeste slika ,,Korpa hleba” nastala 1926. godine rađena tehnikom ulje na platnu. Ovo je jedna od prvih slika predstavljenih američkoj publici u Karnegi Institutu 1928.
Slika "Autoportret" nastala je 1921. godine. Ona pokazuje da je Dali postao otvoren za šire uticaje i da je poklanjao veću pažnju ukusu svoje tadašnje publike.

Ova slika nastaje u periodu kada mladi Dali odlazi na školovanje u Madrid, kada počinje da nosi veliki šešir, mali ogrtač, crvenu maramu i lulu. Proučavaoci života i rada Salvadora Dalija kažu da se on u tom periodu (imao je 17 godina) nije zaista tako oblačio ali da je to bio njegov način da pokaže svetu da je izgradio svoj stav i ekscentričan odnos prema svetu po kome će kasnije postati prepoznatljiv.

Muzej Salvadora Dalija

Muzej Salvadora Dalija

IZVOR: Putovanja.info