Idilično i zabavno - Jedna od vodećih zemalja za letnji odmor pruža odlične mogućnosti i za sve vrste sportova na snegu

Dugačka obala, peščane plaže i slikoviti gradovi na moru svrstali su Tursku u vodeće svetske turističke destinacije za letnji odmor. Međutim, brojne visoke planine, moderni ski-centri i ulaganja u zimski turizam, sve više doprinose izgradnji reputacije ove zemlje i kao idilične i zabavne destinacije za skijanje i zimski odmor. Predstavljamo vam dva najpopularnija - Uludag i Palandoken.
 
 
Uludag je jedan od najpopularnijih ski-centara u Turskoj. U antička vremena, ova planina poznata kao Olimpos misios bila je mesto odakle su bogovi posmatrali Trojanski rat.
Uludag na turskom znači „velika planina", ali kolokvijalno se koristi i ime Kesis dagi što u prevodu znači „planina monaha". Tokom srednjeg veka, od osmog do 11. ovde je bio pravi manastirski centar, a monasi su bili prava opozicija zvaničnoj religiji Konstantinopolja.
 
Planinski venac Uludag nalazi se u Zapadnoj Anadoliji (udaljen 276 kilometara od Istanbula) sa najvišim vrhom Kara Tepe visokim 2.543 metra. Nacionalni park Uludag udaljen je 36 kilometara od Burse. Za one koji više vole zimski provod u gradu, minibusevi iz Burse saobraćaju do planinskog vrha svakih sat vremena. Sezona skijanja traje od decembra do aprila, a u ponudi je 13 ski-staza različite težine koje su povezane sa 24 različite žičare. Ljubiteljima zimskih sportova u ovom ski-centru na raspolaganju je 27 hotela, a ovo živopisno mesto za zimski odmor obiluje i brojnim barovima, restoranima i prodavnicama.
 
Palandoken
Ekskluzivno, ali ne manje popularno skijalište, jeste zimski ski-centar Palandoken južno od grada Erzuruma na istoku Turske. Ovaj ski-centar ugostio je brojne takmičare na Zimskoj univerzijadi, održanoj početkom 2011. godine.
Erzurum je jedan od gradova na najvišoj nadmorskoj visini u Turskoj i prekriven je snegom 150 dana godišnje, s veoma hladnom klimom. Najviši vrh planine Palandoken dostiže 3.176 metara. Ski-staze na ovoj planini su među najdužim i najstrmijim na svetu i protežu se u dužini od 28 kilometara. Ove vrhunske staze spojene su sa 11 različitih žičara. Prosečna visina snežnog pokrivača zimi iznosi dva do tri metra, a uslovi za skijanje su najbolji u periodu između 10. decembra i 10. marta.
 
Želja za osvajanjem novih staza, sportski i avanturistički duh dovoljni su za dobar provod uz udoban smeštaj u nekom od ekskluzivnih hotela sa četiri ili pet zvezdica. Ski-centar je udaljen pet kilometara od centra Erzuruma, dok je od aerodroma udaljen samo desetak minuta vožnje (avioni lete svakodnevno iz Istanbula). Tokom zimske sezone, turistima su na raspolaganju javni autobusi koji svakoga dana saobraćaju i povezuju centar grada sa ski-rizortom. U Palandokenu se nalaze hoteli sa četiri i pet zvezdica.
 
IZVOR: Press