Dok ljudi razmišljaju o najboljim mestima za putovanje često razmišljaju "lokalno", odnosno u državi kojoj žive, a upravo su na to mislili urednici i novinari Lonely Planeta. Ovaj najpopularniji turistički vodič godinu izabrao je 10 najboljih regiona za posetu u predstojećoj godini.


Obale Velsa
Ako želite da doživite morski povetarac na licu, svakako prepešačite 1377 kilometra dugom obalom Velsa. Do 2012. godine upravo će ova zemlja postati jedina na svetu gde se to još uvek možete. Naime, do tada će biti završena pešačka staza koja objedinjuje celu zemlju.

Obala Velsa sa strmim klisurama, brojnim jedriličarskim regatama, specifičnom arhitekturom i načinom života idealna je za sve željne aktivnog odmora.

La Ruta Maja, Srednja Amerika
Sva strka oko kalendara Maja koji predviđa smak sveta 21. decembra 2012. godine savršeni je povod zašto posetiti domovinu drevnih domoroca. Puteve Maja koje su unapredile medicinu, matematiku i astronomiju, možete slediti na poluostrvu Jukatanu, Čiapasu u Meksiku te Belizeu, Gvatemali i Hondurasu.

Severna Kenija
Kenija je zemlja pustinja, stočara koji kamile odvode na oaze, planina koje naseljuju divovski slonovi, divljih životinja i savršeno mesto za avanturiste. Svako tko se odluči za posetu treba se pripremiti na nesnosne vrućine, užasne puteve, jednostavnu hranu i još "jednostavniji" smeštaj. Zato ako želite doživeti Afriku u punom sjaju tj. prašni, požurite jer za 2012. godinu je predviđena masovna izgradnja puteva.

Arunahal Pradeš, Indija
Arunahal Pradeš nalazi se na mestu gde se Indija sudara s Butanom, Burmom i Tibetom. To je etnička, geografska i biološka eksplozija naroda, kultura, klima i krajolika te poslednja velika nepoznanica Azije. Ukratko - mistična dolina dostojna raja na zemlji.

Hvar
Mesto Hvar na istoimenom ostrvu, najpoželjnija je destinacija svih mladih željnih zabave. Zabave na plaži, kokteli, odlični DJ-i i puno sunca, sve je to Hvar.

Međutim, odlična stvar je upravo činjenica da nudi i mirniji način zabave za sve koji žele da pobegnu od noćnog života. Možete uživati u Paklenim ostrvima, bogatoj gastronomiji, poljima lavande i pitoresknim mestašcima.

Sicilija, Italija
Da biste iskusili svo bogatstvo izvorne Sicilije, požurite, jer italijanski premijer Silvio Berluskoni je krenuo s projektom mosta koji će je spojiti s ostatkom Italije.

Provincija Martime, Kanada
Meka za gastronome svakako je Nova Škotska koja obiluje vinogradima, restoranima koji nude kamenice i jastoge za večeru, votku od krumpira te farme sira. A za sve obožavatelje Titanika, provincija Maritime obeležava 100. godišnjicu potonuća istog.

Kvinstaun i Južna jezera, Novi Zeland
Kvinstaun i Južna jezera top su regija iz razloga što se ovde na jednom mestu može skijati na vodi, skijati na snegu ili igrati golf, i sve to u jednom danu. Ovo je jedinstveno na Zemlji jer s izvora možete piti svežu vodu.

Borneo
Ono što su Havaji za SAD to je Borneo za Maleziju i Indoneziju, tropsko ostrvo savršeno za beg od svakodnevnih obaveza.

Ovo je raj na zemlji za ronioce, dom najstarije prašume i nezaobilaznih orangutana. Ručak u lokalnom restoranu koštaće vas oko 2 evra.

Poitu-Šarentes, Francuska
Ovo je mestašce na obali Atlantskog okeana idealno za porodični odmor. Dok roditelji voze bicikl, deca se zabavljaju u poseti akvarijumu. Uz prekrasan krajolik lako ćete napuniti baterije.

IZVOR: Economy.rs