Na Zemlji se nalaze mesta koja ne bi mogao da smisli ni pisac naučne fantastike
Naša predivna planeta prepuna je krajolika i mesta koja ni slikar s najbujnijom maštom ne bi mogao da naslika, niti da ih smisli pisac naučne fantastike. Reč je o lokacijama koje zaista izgledaju kao da su s neke druge udaljene planete. Mi vam predstavljamo njih sedam. Pogledajte ova senzacionalna prirodna čuda.

Kameni talasi


Vejv (The Wave - talas) se nalazi na visoravni Kolorado u blizini granice Jute i Arizone.

Ovo područje galerija je jezivo isprepletenog kamena peščanika, nalik deformisanim stubovima, vijugama, pečurkama i drugim čudnim kreacijama. Naslage gvožđa odgovorne su za jedinstveno mešanje boja u steni, stvarajući dramatičnu dugu pastelnožute, roze i crvene. „Talas" je sačinjen od peščanika koji je star oko 190 miliona godina, a naučnici koji ga proučavaju kažu da su se stare peščane dine pretvorile u čvrsti kamen kroz vekove, kalcifikujući se u vertikalne i horizontalne slojeve. Erozije vetra i kiše stvorile su spektakularni krajolik koji se danas može videti.

Vodopad Horstejl


 
Vodopad Horstejl (horsetail - konjski rep) nalazi se u Nacionalnom parku „Josemit" u Kaliforniji. To je sezonski vodopad koji teče zimi i u rano proleće. Posebno je atraktivan nekoliko dana u februaru, u vreme kad ga obasja zalazeće sunce pa izgleda plamenonarandžasto.

Kanjo kristales - reka pet boja


Nacionalni park prirode u južnom delu pokrajine Meta u Kolumbiji prostire se na 650.000 kvadratnih kilometara i tamo mogu da se vide fascinantni slapovi svih veličina, moćne reke, potoci i livade. Jedna od tih reka je Kanjo kristales, koja ovakvu boju ima jer je kamenje u njoj prekriveno raznobojnom mahovinom i algama. Žuta, plava, zelena, crna i crvena su pet boja koje preovladavaju. Kada voda dostigne idealni nivo, mahovine i alge cvetaju u punom sjaju svojih boja. Crvenu boju prouzrokuje biljka koja se zove makarenija klavigera. Jedinstveno biološko čudo Kanjo kristales je jedno od onih mesta koje morate da vidite da biste poverovali u njegovu lepotu.


Solane u Marasu


 
Četrdeset kilometara od Kuska u Peruu nalazi se grad Maras. Još od doba starih Inka, so se u Marasu dobijala isparavanjem slane vode (čiji se podzemni tok nalazi u blizini) na suncu. Solana se sastoji od hiljada slanih bazena, a pogled na njih, kada se u njima reflektuje svetlost, stvarno je zapanjujući.

Ostrvo Sokotra


 
Izolovano od kontinentalnog kopna već 18 miliona godina, ostrvo Sokotra u Jemenu izgleda kao vanzemaljski krajolik s neobičnim biljkama i životinjama, kao što su stablo krvi zmaja i pustinjska ruža. Ostrvo je apsolutno fascinantno mesto sa 700 izuzetno retkih vrsta flore i faune, koje se ne mogu pronaći nigde drugo na Zemlji. Zbog te biološke raznolikosti zovu ga i „Galapagos Indijskog okeana".
 

Suva antarktička dolina
Mekmardo draj veliz je niz dolina na Antarktiku koje se nalaze unutar Viktorijine zemlje zapadno od Mekmardo Saunda, koje uopšte nemaju snega niti bilo kakvu vrstu vlage. Na kontinentu leda ta mesta su ogoljena. Na nemirnoj planeti ta mesta su potpuno mirna. Izgledajući više kao krajolik na Marsu, antarktičke suve doline privlače naučnike koji tamo proučavaju primitivne oblike života.

Jezero lave kod vulkana Erta ale u Etiopiji
Erta ale je aktivni vulkan koji se nalazi u regiji Afar severoistočne Etiopije. To je najaktivniji vulkan u Etiopiji. Visok je 613 metara, a pažnju posebno privlači svojim jezerom lave (jednim od četiri u svetu). Erta ale na jeziku lokalnog stanovništva znači „planina koja se dimi" i njegova najjužnija jama poznata je kao „vrata u pakao".

IZVOR: Press Online