Ostrvo se nalazi u severo-istočnom delu mediteranskog basena, 75 km južno od Turske, 90 km zapadno od Sirije i 385 km severno od Egipta. Po položaju može se okarakterisati kao mediteranska, evropska i azijska zemlja. Geološki i tektonski Kipar pripada Maloj Aziji, sa kojom je u davnoj prošlosti i činio celinu, ali kulturno i civilizacijski on pripada Evropi.
Reljef i klima
Reljef ostrva je pretežno planinski. Dva planinska lanca pružaju se pravcem zapad-istok. Južni lanac, Trodos, vulkanskog je porekla i ispunjava gotovo ceo jugozapadni i južni deo ostrva, uzdižući se do vrha Olimpa na 1.951 metar nadmorske visine.

 

Severni, lanac Kirenija, pretežno se uzdiže neposredno iz mora, vrlo je uzan, veoma ispresecan i oštar krečnjački greben. Između ova dva veličanstvena planinska lanca, prostire se plodna ravnica Mesaorija.
Razuđenost ostrva je slaba. Morske obale su pretežno niske, na severo-istoku, a delom i zapadu, strme. Na ostrvu se nalazi veliki broj plaža: stenovitih, šljunkovitih i peščanih. Stalnih vodenih tokova nema, pa je problem snabdevanja vodom izuzetno veliki. Na Kipru se nalaze i dva velika slana jezera, Larnaka i Akrotiri.

kipar 1

Biljni i životinjski svet na ostrvu je veoma raznovrstan i predstavlja pravi raj za sve ljubitelje prirode.
Kipar se odlikuje izrazitom mediterasnkom klimom. Leta su veoma topla sa prosečnom julskom temperaturom oko 29 stepeni C, a zime blage i kišovite sa temperaturom oko 10 stepeni C. Sneg počinje da pada u decembru, na Trodosu, a sezona skijanja traje od januara do marta. Kipar je ujedno i ostrvo sa najvećim brojem sunčanih dana u godini.
Istorija
Ono što Kipar čini toliko mističnim, jeste njegova deset hiljada godina stara istorija. Na ostrvu su isprepletani brojni mitovi, legende, ali i stvarnost. Mnoga arheološka nalazišta predstavljaju samo mali dokaz njegove burne i bogate prošlosti.
Kipar je bio naseljen još u doba neolitskog čoveka, a prema brojnim istorijskim podacima, na ostrvu su se smenjivali Egipćani, Grci, Asirci, Persijanci, Rimljani, a kasnije i Venecijanci, Turci, Francuzi i Englezi. Prema mitologiji, Kipar je rodno mesto boginje ljubavi i lepote, Afrodite. Ostrvo je postalo nezavisna republika 1960. godine. U julu 1974. godine, Turska napada Kipar i od tada 37% ostrva na severu je ilegalno okupirano od strane tuskih trupa.

 

Danas, Kipar je zemlja sa razvijenom ekonomijom, trgovinom, poljoprivredom, industrijom, saobraćajem i turizmom.
Nikozija ili Levkosia (na grčkom) je glavni grad Kipra, smešten na obalama reke Pedhieos. Ovo je lep i živahan grad, prepun finih restorana, barova i kafića. Južni deo grada je sofisticiran, sa prelepim bulevarima i predstavlja svojevrstan miks modernih i starih građevina. Severna Nikozija je zadržala svoj stari svetski šarm i malo se promenila od kako je grad podeljen 1974. godine. U martu 2008.godine, srušen je zid, koji je decenijama stajao između kiparskih Grka i UN tampon zone. Zid je delio ulicu Ledra, u samom srcu Nikozije i predstavljao je jak simbol 32-godišnje podele. 03. Aprila 2008, ulica Ledra je ponovo otvorena, u prisustvu grčkih i turskih zvaničnika sa Kipra.
Hrana i piće
Kiparska kuhinja predstavlja kombinaciju grčke i turske kuhinje, bazirane pre svega na mesu, salatama i voću. Lokalni sir se zove haloumi. Roštilj je veoma popularan način spremanja mesa i ribe, a meze je tradicionalni obrok sačinjen od 20 različitih manjih jela.