zeland
Predviđa se da će u 2018. godini u prvom planu biti manje poznate destinacije u sveta, kao i udaljena mesta do kojih možete stići isključivo avionom.

Predstavljamo vam najatraktivnije destinacije za narednu godinu prema izboru magazina "Lonely Planet".

1. Novi Zeland

Novi Zeland ima ponešto za svakog putnika – od prelepe divljine, savršenih mesta za ronjenje do staza za šetanje i biciklizma. Poslednjih godina ovde buja i gastronomska i enološka scena, a posebno se preporučuje poseta vinskim podrumima u Otagu, Vairarapi i Nelsonu.

2. Šri Lanka

Šri Lanka je prelepa destinacija koja će biti vrlo popularna u 2018. godini. To potvrđuje i porast od 70 odsto u broju noćenja u ovom biseru Indijskog okeana za putnike iz Severne Amerike, kao i povećanje od 130 odsto za noćenja preko Airbnb-a.

Ta mešavina arapskih, indijskih i evropskih uticaja nudi zabavne aktivnosti za različite generacije – od posmatranja slonova u Nacionalnom parku Minerija, istraživanje stare industrije čaja Dambatene do surfovanja na talasima zaliva Arugam.

3. Južna Koreja

Zbog održavanja Zimskih Olimpijskih igara u Pjongčengu, u Južnoj Koreji, biće vrlo zanimljiva destinacija. Ova azijska zemlja je prava meka za ljubitelje dobre hrane, a posebno one koji uživaju u korejskom roštilju, svilenkastom tofuu, staklenim rezancima, kimčiju i brojnim umacima. Osim Seula, svakako treba istražiti selo Sunčang Gočujang poznato po crvenoj čili pasti ili isprobati piva iz Busana.

4. Malta

Valeta je proglašena Evropskom prestonicom kulture za 2018. godinu, a Lonely Planet predviđa da će se to odraziti i na broj noćenja na Malti. Sledeće godine tamo vas očekuju brojni koncerti, filmski festivali, izložbe i druge kulturne manifestacije. Uz to, Malta je poznata po prelepom moru i plažama i više od 300 sunčanih dana u godini. Idealno mesto za dobar odmor.

5. Gvanahuato

Meksiko ima nekoliko popularnih letovališta poput Tuluma i Kaba, a turisti već godinama hrle i u prestonicu - Meksiko Siti. Ipak, sledeće godine hit će biti Gvanahuato. Reč je o glavnom gradu istoimene države u centralnom Meksiku, a koji se ponosi divnom panoramom, čarobnim crkvama i trgovima te upečatljivim fasadama.

Ne treba propustiti šetnju po "Kalehon del Besu" ili Aleji poljubaca, Muzej Dijega Rivere, kao ni Muzej mumija sa kolekcijom od oko stotinu mumija pronađenih u ovoj regiji.

6. Boner

Ovo manje poznato karipsko ostrvo nalazi se na oko 140 kilometara od Arube. Smatra se ribarskim centrom Kariba jer u njegovoj oblasti živi više od 470 različitih vrsta riba. To ga ujedno čini i vrlo poželjnom ronilačkom destinacijom. Ponosi se i Boner nacionalnim morskim parkom, kao i Nacionalnim parkom Vašington Slagbai u kojima živi mnogo vrsta različitih biljaka i životinja.

7. Moldavija

Ako želite da izbegnete gužve, posetite Moldaviju. Ova država između Rumunije i Ukrajine nedavno je proglašena najslabije posećenom zemljom sveta u turističkom izveštaju Ujedinjenih nacija. To je, naravno, izazvalo veliko interesovanje svetskih putnika, pa se pretpostavlja da će biti jedna od hit-destinacija u 2018. godini.

Ovde svakako treba istražiti najveći vinski podrum Vinarije Milestii Mici, kao i manastir Stari Orhei iz 14. veka koji se nalazi u pećini i na listi je Svetske baštine.
Izvor: dnevnik.hr, B92