Veliki broj naših turista svake godine ide na odmor na sever Grčke. Glavni motiv su prelepe peščane plaže. Ipak, boravak na ovom delu Egeja bi trebalo iskoristiti i za obilazak brojnih kulturno-istorijskih spomenika i pojedinih srednjovekovnih sela.
grc
Poseta Grčkoj je poput povratka u prošlost, jer je u ovoj zemlji rođena evropska kultura koja se danas može videti u veoma lepo uređenim muzejima.

Kada su arheolozi u Vergini pre nekoliko godina pronašli grob Filipa Drugog iz 336. godine pre naše ere, bila je to svetska senzacija. Bogatstvo koje skriva raskošna grobnica makedonskog kralja, njegove mlade supruge i sina oduševljava posetioce. Muzej je sagrađen oko grobnice, tako da posetioci mogu da vide praktično netaknut kraljevski grob i grobnicu konja, kao i prelepe zlatne krune.

U Arheološkom muzeju u mestu Verija mogu da se vide lepe neolitske figurine, kao i mačevi, nakit, portreti i mnoga druga blaga koja pokazuju kako se rađala evropska kultura i umetnost. Sa kombinovanom ulaznicom može da se uđe i u kraljevsku grobnicu u Verginu i Vizantijski muzej. Ulaznica je šest evra, a mesto Vergina udaljeno je 70 kilometara od Soluna.

Vizantijski muzej u Solunu je pravi raj za ljubitelje srednjovekovne umetnosti, jer se tu nalazi 3.000 predmeta iz vremena slavnog pravoslavnog carstva. Pored nestvarno lepih mozaika, nakita, stakla i ikona, najzanimljiviji su svakodnevni predmeti koje su koristili stanovnici Vizantije. Specijalan program namenjen je školskoj deci. Muzej se nalazi u ulici Stratuom, a otvoren je svakog dana od 8 do 19 časova, osim ponedeljkom kada se otvara u 12 časova.

Bela kula, simbol Soluna, u vreme Turaka bila je tamnica za osuđenike na smrt. Danas je to multimedijalni muzej posvećen svakodnevnom životu u vreme Vizantije. Bela kula je otvorena od utorka do nedelje od 8.30 do 15 časova.
grc meteori
Ko letuje na Tasosu može da pogleda zbirku Etnološkog muzeja u Kavali. Naravno, u muzeju se nalaze i predmeti iz vremena antičke Grčke koji su pronađeni na ovom prostoru. Na samom ostrvu nalazi se nekoliko tradicionalnih sela u kamenu i starih fabrika maslinovog ulja.

Najlepši izlet koji turista na Halkidikiju može sebi da priušti je odlazak do Atosa. Žene mogu da brodićem vide kako izgleda 20 vizantijskih manastira Svete Gore, dok se muškarcima preporučuje da posete Hilandar makar na jedan dan. Vizu i organizaciju puta mogu da obezbede u centru gradića Uranopolis, koji se nalazi na početku trećeg "prsta" Halkidikija.
afitos
Na prvom "prstu" - Kasandri, obavezno obiđite stari gradić Afitos, dok u okolini Stavrosa ne propustite Stagiru, rodno mesto Aristotela.

MANASTIRI POD OBLACIMA

Ako ste krenuli na Krf ili u Olimpisku regiju, obavezno obiđite Meteore. Ove stene, na čijim se vrhovima nalaze pravoslavni manastiri (čiju su izgradnju finansirali i Nemanjići), proslavio je Džejms Bond u filmu "Samo za tvoje oči". Do manastira se stiže visećim mostom, žičarom, stepenicama ili monaškim putem monopatija, sa dobrom planinarskom opremom.
Izvor: A.M. ; Večernje Novosti
Foto: Večernje Novosti, kraev Panoramio