Granicu između Španije i Francuske u jednom delu prekida državica koja se zove Andora. Reč je o kneževini koja je smeštena u jugozapadnoj Evropi, i koja nema izlaz na more.
Foto: Marko LopušinaFoto: Marko Lopušina
Andora je nekada bila izolovana država, ali danas sve više napreduje zahvaljujući turizmu i niskim porezima. Glavni grad je Andora la Velja. Iako svi znamo da negde u Evropi postoji Andora, postoje zanimljivosti u vezi sa ovom kneževinom, a koje malo ko zna.

1. Andora je četrnaesta najstarija država na svetu, i šesnaesta najmanja.

2. Na čelu Monaka nalazi se princ. S druge strane, na čelu Andore nalaze se dva princa koja dele vlast. Zanimljivo je što nijedan od njih nije iz Andore, jer je jedan princ uvek aktuelni predsednik Francuske, a drugi biskup od Uržela. Naravno, ove pozicije nemaju nikakvu stvarnu moć.

3. Glavni grad države, Andora la Velja, najviši je glavni grad starog kontinenta i nalazi se 1013 metara nadmorske visine.

4. Po očekivanoj dužini životnog veka, Andorci se nalazi na drugom mestu u svetu, odmah iza Japanaca.

5. Jedina je zemlja na svetu gde je zvanični jezik katalonski. Iako se katalonski govori i u Španiji i Francuskoj, samo je ovde zvanični jezik.

6. U Andori vojska ne postoji. U slučaju ratnog stanja, državu bi štitile francuska i španska vojska.
Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia
7. Više od 70 odsto površine zemlje čini nacionalni park, koji se nalazi na UNESCO–voj listi svetske prirodne baštine.

8. Što se tiče kriminala, on je ovde skoro kao i vojska – nepostojeći. Reč je o jednoj od najsigurnijih zemalja sveta.

9. Od četiri najmanje evropske zemlje (ne računajući Vatikan) Andora je najveća, s površinom od 468 kvadratnih kilometara. U leđa joj gledaju Monako, Lihtenštajn i San Marino.

10. Andora nema nacionalnu banku i svoju valutu. Danas koristi evro, a ranije je u upotrebi bila španska pezeta ili francuski franak.
Izvor: Vestionline