Švajcarska je poznata kao zemlja skijanja, čokolade i satova ali to nije sve. Krije se tu čudesan i skladan spoj različitih kultura, prirodnih lepota, očaravajućih gradova i, verovali ili ne, uzbudljivog noćnog života

 

Turizam i leti i zimi
Nastala pre osam vekova slobodno izraženom voljom svojih žitelja, Švajcarska uživa ugled jedne od najstabilnijih, najorganizovanijih i najbogatijih zemalja na svetu. Oko sedam miliona inostranih turista dolazi svake godine u Švajcarsku privučeni, pre svega, izuzetnim prirodnim lepotama njenih alpskih predela, besprekorno uređenim turističkim centrima i očaravajućim gradovima.
Poznata kao raj za letnje i zimske sportove (jezera, Alpi), Švajcarska je zemlja u kojoj su ljudi počeli da se skijaju prvi put radi zabave. Čuvena imena podsećaju na sve planinske romanse i glamurozne drame svetskog džet-seta - Cermat, Sent Moric, Interlaken, Gštad, Jungfrau...
Četiri jezika
Kada je reč o gradovima, za svakog se nudi ponešto - kosmopolitizam Ženeve, razuzdanost Ciriha, bogata umetnička aktivnost i ponekad zapaljiv noćni život Lozane...

INFO
Glavni grad: Bern
Najveći grad: Cirih
Jezici: nemački, francuski, italijanski, retoromanski
Površina: 41.284 km2
Stanovništvo: 7.782.900
Valuta: švajcarski franak (1 evro - 1,47 CHF)

 


Između šik skijališta, runolista, Hajdi, čokolade i satova, leži kompleksna zemlja sa kulturama u skladnom zajedništvu. Nije tu samo reč o četiri jezika (nemački, italijanski, francuski, retoromanski), već o skladu kulturoloških različitosti, od kulinarstva, do muzike, arhitekture...  Lista čudesnih građevina, prirodnih lepota i očaravajućih gradova je beskrajna, a gde god da odete, Švajcarska će vam se otkrivati kao kutija čokolade neočekivanog ukusa.
Šta videti:
Cirih - ekonomska prestonica zemlje i jedan od najznačajnijih bankarskih i kongresnih centara Evrope, leži na obalama reka Lima, Šil i Ciriškog jezera; to je najdinamičniji švajcarski grad sa mnogobrojnim poslovnim i kulturnim manifestacijama i vrlo bogatim zabavnim i noćnim životom.
Treba obići najlepše gradske četvrti na obodima Ciriškog jezera, čuvenu Politehničku školu (na kojoj je predavao Ajnštajn i koju je završio Nikola Pašić), švajcarski Nacionalni muzej, trg Lindenhof, na vrhu brdašca, iznad reke Limat, gde se nalazilo keltsko, a zatim rimsko utvrđenje, kao i crkvu svete Marije ukrašene Šagalovim vitražima.

svajcarska


Bern - glavni grad Švajcarske konfederacije, sedište najznačajnijih državnih institucija, sa slikovitim gradskim jezgrom u meandru reke Are i ulicama sa natkrivenim trotoarima koje krase kolonade duge više od šest kilometara (deo svetske kulturne baštine pod zaštitom Uneska). Znamenitosti Berna su zgrada Saveznog parlamenta, katedrala i gradska kula sa satom, trgovačka ulica Kramgase sa kolonadama. U kantonu Bern je i Interlaken, poznato turističko mesto, smešteno između jezera Brienc na istoku i jezera Tun na zapadu, s pogledom na masiv Jungfrau.
Lozana - izgrađena na severnoj, sunčanoj strani Ženevskog jezera, univerzitetski je grad i prestonica svetskog sporta u kome je sedišteMeđunarodnog olimpijskog komiteta i gde se u prelepom parku „Mon Repos" nalazi Olimpijski muzej.
Ženeva - kosmopolitski grad, kulturni centar frankofonske Švajcarske i jedna od diplomatskih prestonica sveta, leži na granici sa Francuskom, na Ženevskom jezeru, gde reka Rona ističe iz jezera. Evropsko je sedište UN i mnogobrojnih međunarodnih organizacija. Treba obići kompleks u kome su Palata naroda, zgrada Međunarodnog crvenog krsta i sedišta različitih međunarodnih organizacija, most Monblan, katedralu, gradsku većnicu i impresivni spomenik velikanima reforme - Žanu Kalvenu, Gijomu Farelu, Teodoru de Bezu i Džonu Noksu.

 

Montre - čuveno letovalište poznato po televizijskom i džez festivalu. Centar grada odiše atmosferom „bel epoka". U blizini je čuveni dvorac Šijon odakle se pruža predivan pogled na celo Ženevsko jezero. Dvorac je poznat po poemi lorda Bajrona „Zatvorenik Šijona" iz 1816. godine, posvećene poznatom svešteniku i političaru Fransoa de Bonivaru, zatvorenom u dvorcu od 1530. do 1536. godine.
Lucern - po mnogima najlepši švajcarski grad na obalama Firveltštatskog jezera i reke Rojs, ispod visokih alpskih vrhova pod večitim snegom, koji ga okružuju. Poznat je po maštovito oslikanim fasadama svojih građevina, elegantnim hotelima naspram obalskog šetališta, najstarijem pokrivenom drvenom mostu u Evropi iz 13. veka i jednom od najpoznatijih i najposećenijih muzičkih festivala u svetu. Treba videti franjevačku i jezuitsku crkvu, staru gradsku četvrt, oko vinske pijace, spomenik umirućem lavu, podignutom u znak sećanja na pripadnike Švajcarske garde, pale braneći Luja 16. u Parizu, za vreme Francuske revolucije.


Izvor: Press Online