Živahna španska prestonica je fantastično mesto puno čiste energije i nosi jednostavnu poruku - u ovom gradu je lako živeti…
madrid 3
U Madridu na svakom koraku vidite da ste u prestonici stare kraljevine. Na fotografiji je Železnička stanica
Madrid je mesto gde su sve strasti Evrope skupljene na jednom mestu i čine svakodnevni život, ovo je grad sa muzikom u duši i plesnim koracima u srcu. Ali, Madrid je takođe i jedan od najotvorenijih gradova sveta. Kao rezultat, kada ste u Madridu, nije bitno odakle ste, jer njihov moto je: "Ukoliko ste u Madridu, iz Madrida ste".

Samo nekoliko gradova sveta imaju čist umetnički pedigre kao Madrid i mnogi ljubitelji umetnosti se vraćaju ovde iznova i iznova, što vam govori koliko je bogata umetnička kolekcija koju ovaj grad poseduje. Vekovima, španska kraljevska porodica rasipala je bogatstvo na sjajne umetnike, od lokalnih talenata poput Goje i Velaskeza do neverovatnog panteona italijanskih majstora. Remek dela ovih i drugih španskih umetnika poput Pikasa, Dalija i Miroa, ukrašavaju zidove gradskih galerija svetske klase. Tri muzeja su posebno bitna – Museo del Prado, Centro de Arte Reina Sofia i Museo Thyssen-Bornemisza.
 
Uzdižući se iznad svoje skromno hvaljene lokalne kuhinje, Madrid je postao jedna od najbogatijih kulinarskih prestonica Evrope. Ovo je grad koji je celim srcem prihvatio kreativnost i inovaciju španske gastronomske revolucije. Ali, ovo prihvatanje trajno je vezano za strastvenu tradiciju španske kuhinje - zaista nije slučajnost činjenica da je svetski najstariji restoran baš ovde - tako da imate mogućnost za uživanje u jedinstvenom iskustvu isprobavanja hrane iz svake španske regije. Od tapasa, odnosno njihovih čuvenih predjela, do novih obroka sa primesama modernih elemenata, kuhinja u Madridu je zadovoljstvo za svakoga.
 
Madridske noći su legendarne i savršeni su komplementi umirujućem šarmu finih umetnosti i ishrane. Grad ima više barova nego bilo koji drugi na svetu, kao i kolekciju koktel barova i noćnih klubova sa dodirom glamura koji non-stop rade. Ali, ovo samo na jedan način objašnjava koliko je Madrid privlačan nakon zalaska sunca. Prošetajte ulicama ovog grada u toku noći, i oduševićete se brojem ljudi i mesta za dobar provod.
 
Madrid možda nema arhitekturni pedigre poput Pariza, monumentalnu istoriju Rima ili modernističku reputaciju Barselone, nema ekvivalenta Ajfelovom tornju, Koloseumu ili Sagrada Familiji, ali nema ni potrebu da im na tome zavidi. Madrid je grad koji je pun svoje lične arhitektonske istorije, od srednjovekovnih vila i kraljevskih palata, do nezamislivih uglova španske savremene arhitekture. Jednostavno rečeno, ovaj grad je predivan.
Izvor: luxlife.rs
Foto: Reuters, Google slike