Lepota je u oku posmatrača, ali će čak i najveći sitničari biti oduševljeni lepotama ovih gradova.
Predstavljamo vam 10 najlepših gradskih destinacija:

Isfahan, Iran
isfahan
Robert Bajron je u svom putopisu iz tridesetih godina prošlog veka “The Road to Oxiana” napisao o Isfahanu: “Isfahan je postao neizbrisiv; urezao je svoju sliku u galeriju mesta koje ceni svako od nas. Nisam mu ja pomogao u tome. Ti spomenici su mi uzimali suviše vremena. Neko bi mogao mesecima da ih istražuje i da ih nikad do kraja ne spozna. Od 11. veka arhitekte i neimari beležili su prilike u ovom gradu, promene mode, vlade ili verovanja. Građevine reflektuju ta lokalna zbivanja; to je njihov šarm, onakav kakav nosi većina starih gradova. Ipak vrlo je malo takvih mesta, poput Atine i Rima, koja su pravo osveženje za čovečanstvo”.

Firenca, Italija
firenca
Mnogi umetnici i ljubitelji umetnosti bili su do suza dirnuti lepotom grada u Toskani i velelepnim galerijama i muzejima, crkvama i mostovima. Ali njegova lepota ne leži u tim najčuvenijim mestima. Ona se krije u svakoj kaldrmisanoj ulici na kojoj se rađala renesansa, a po kojoj danas defiluju i mladi Italijani i stari mudraci. Nemojte se začuditi ako i sami ovde pustite suzu.

Luang Prabang, Laos
luang prabang
Od kako je dobio status svetske baštine pre 20 godina, Luang Prabang uspeo je da očuva svoju lepotu, koristeći porast broja turista i novac koji su ostavljali da obnovi stare zgrade i hramove. U dolini na ušću Mekonga i Nam Kana u raskošnoj džungli, ovaj magični grad objedinjuje 21. sa mnogim vekovima u prošlosti.

Pariz, Francuska
pariz
Mnoge nervira gužva koju u Parizu stvaraju mnogobrojni turisti. Međutim, kad izađete iz vreve oko Ajfelovog tornja i prošetate manje čuvenim bulevarima, shvatićete zašto je i dalje jedan od najlepših gradova sveta.

Lezite na travu u parku Bjut Šomon i obavezno obiđite muzej Orsej.

Istanbul, Turska
istanbul
Istanbul se ne može uporediti ni sa jednim drugim gradom na svetu. Na svakom koraku možete videti tragove nekadašnje Otomanske imperije, ali i mlada naselja poput Karakoja u kojima se moderne staklene zgrade prepliću sa starim elegantnim kućama, sinagogama i džamijama.

Sijena, Italija
sijena
Ako vam je Firenca pretrpana, onda pođite u Sijenu, koja ima jedan od najlepših srednjovekovnih trgova u Evropi. To je malo mesto, napravljeno po meri čoveka.

Jerusalim
jerusalim
Sveti grad naseljen je od 4000. godine pre nove ere. Iako su političke prilike u ovom delu sveta uvek nestabilne, turisti ga posećuju u ogromnom broju. Njegove lepote ne možete iskusiti tokom samo jedne posete, pa je potrebno da mu se vratite više puta.

Oksford i Kembridž, Velika Britanija
oksford i kembridz
Pošto je nemoguće odrediti koji je od ovih gradova lepši, stavljeni su na istu poziciju. I jedan i drugi su hramovi znanja, poznata studentska opijališta i mesta sa prelepom arhitekturom. Osim toga imaju i prelepe bašte.

Njujork, SAD
njujork
Od stambenih zgrada od crvene fasadne cigle do vrtoglavih visina Empajer stejt bildinga – građevine Njujorka su atrakcija za sebe. Još ako imamo u vidu njegove brojne muzeje, jasno je zašto je jedna od omiljenih destinacija svetskih putnika.

Rim, Italija
rim
Rim je neka vrsta teatra. Njegova veličina, ostaci njegovih drevnih građevina, neverovatna graditeljska veština koja se vidi na Koloseumu, Panteonu i u Forumu, pokazatelj su toga da je s razlogom poneo naziv “Večni grad”.
Izvor: B92