Svako ko kroči na tlo grada Korčula, koji se nalazi na istoimenom ostrvu Jadranskog mora, biće oduševljen ljepotom elegantnih palača i kamenim ulicama dok se sunce stapa s plavim morem u pozadini.
Korcula 5
U stari dio Korčule se ulazi stepenicama, a tu su i dva obeliska, podignuta u spomen vladanja gradskih knezova, dok zidine sa brojnim kafićima i restoranima omeđuju grad i daju mu poseban šarm.

Uličice su poslagane u obliku riblje kosti kako bi se smanjio uticaj zimskih vjetrova. Ni bura koja predveče i ljeti zna da zaduva ne skida osmijeh sa lica stanovnicima Korčule dok susretljivo turistima pokazuju gdje je to kuća svjetskog putnika Marka Pola, na koga su posebno ponosni.
Korcula 1
Do Korčule se može doći na više načina, a ja sam stigla sa Pelješca, tačnije iz Orebića, odakle sam se do ostrva prevezla brodom, a naravno, može se i trajektom. Do Korčule nam je iz Orebića trebalo desetak minuta, a cijena karte iznosi 15 kuna po osobi.

Burna istorija Korčule vidi se u svakom njenom kamenu i zdanju, a brojni turisti zastaju pred katedralom svetog Marka, palačom Petra, palačom Arneri, palačom Gabriellis, muzejima, galerijama i suvenirnicama. Gradska kula Revelin sagrađena je 1391. godine, a danas su u njenim izložbenim prostorijama odore i mačevi viteške igre s mačevima Moreške, kao i suveniri vezani za prošlost Korčule i Moreške.
Korcula 2
Ima Marka Pola, istraživača, putopisca i pronalazača Puta svile, te čovjeka za čije se mjesto rođenja i danas "otimaju" Venecija i Korčula, na ovom hrvatskom ostrvu je na sve strane, od hotela, muzeja, suvenira, pa čak do sladoleda u čašici (deset kuna).

Kako kažu, na Markovo korčulansko rođenje upućuje jedan dokument iz 15. vijeka, po kojem je porodica Polo porijeklom iz Dalmacije. U čast Marka Pola u gradu Korčula otvoren je muzej, a ispred njegove kuće razapeta je karta sa njegovim putovanjima.
Korcula 3
Inače, prema legendi iz grčke mitologije, grad Korčulu osnovao je trojanski ratnik Antenor u 11. vijeku prije Hrista. I danas na ulazu u stari grad postoji o tome latinski tekst na kamenoj ploči.
Korcula 4
Na Korčulu dolaze turisti iz cijelog svijeta, a pored uživanja u arhitekturi, na ovom ostrvu mogu da zadovolje i nepca u brojnim restoranima i konobama. Ukoliko ste ljubitelj ribe i ribljih specijaliteta, Korčulani savjetuju da se proba hrana u restoranu "Kanavelić", dok prave delicije poput marmelade od luka, torte od rogača, badema ili torte od bosiljka možete probati u konobi "Aterina".
Korcula 6
A kada ste siti i puni utisaka iz ovog šarmantnog grada, pravo je vrijeme za odmor na nekoj od plaža. U blizini strarog dijela grada su male i uglavnom šljunkovite plaže, a želite li pješčanu, onda se uputite ka Veloj Pržini - Lumbardi, najpopularnijoj plaži na ostrvu Korčula, te uživajte u pogledu na otvoreno more i arhipelag ostrva Lastovo.
Piše: Vesna Iliktarević; Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine, Google slike