NIL Kao izvor života u Egiptu, dolina Nila oduvek je bila zanimljiva osvajačima, istraživačima ali i pustolovima, pa krstarenje predstavlja idealan aranžman za ljubitelje avanture
Krstarenje Nilom je jedinstvena prilika da se upozna civilizacija drevnih Egipćana, ali i da se doživi izuzetna lepota zemlje čija je sudbina usko vezana za ovu reku, jedini izvor opstanka u pustinjskom delu na severoistoku Afrike. Brzacima Nila zapravo ćete projuriti kroz 7.000 godina dugu egipatsku istoriju i videti najlepše od Egipta - od Luksora i čuvene Doline kraljeva do Asuana, uz jedinstvena mogućnost da usput zađete i u nešto južnije krajeve i svratite do veličanstvenog hrama Abu Simbel, sagrađenog kao Ramzesova opomena Sudanu.
Mistika piramida
Čak i ako ste izabrali egipatsku rečnu avanturu, teško je da pre ukrcavanja na brod zaobiđete Kairo. Razgledanje ovog grada zapravo je savršen uvod u putovanje tokovima Nila.

 

Poseta platou u Gizi na kome se nalaze Keopsova, Kefrenova i Mikerinova piramida, kao i dolinskom hramu kralja Kefrena sa Velikom Sfingom impresioniraće vas svojom mistikom. Ipak, na mapi egipatskih istorijskih spomenika nalaze se još mnoge građevine - Kairska kula, „Grad mrtvih", Opera, Palata Arapske lige i Nacionalni muzej sa Tutankamonovim blagom.


Jedan od programa fantastičnih izleta koji ne bi trebalo propustiti je onaj za Aleksandriju gde ćete videti tvrđavu Kaitbej na mestu čuvenog Farosa, Palatu Ras el Tin, džamiju Abul Abas i raskošnu Montazu - privatnu rezidenciju poslednjih egipatskih kraljeva. Međutim, podjednako zanimljivi su i oni za drevnu prestonicu Memfis i nekropoli Sakaru koji je poznat po Stepenastoj piramidi kralja Džosera.

 

Sledeća stanica je Asuan u koji kada stignu, turisti obično odu prvo do njegove Velike brane, kamenoloma sa nedovršenim džinovskim obeliskom i hrama File. Ovde počinje prva vožnja Nilom i to felukama. Iz Asuana se isplovljava za Kom Ombo u kome možete videti dvojni Horusov i Sobekov hram iz ptolomejskog perioda, a nakon toga nastaviti plovidbu za Edfu.
Smirujući tok
Putovanja po Egiptu su neodoljiva baš zato što se na svakoj stanici može videti puno od onoga što pripada neprocenjivoj zaostavštini Starog Egipta. U Edfu je to svakako najočuvaniji egipatski hram, posvećen bogu Horusu koji isijava neki neobjašnjivi spokoj i tišinu. Baš u takvom ritmu odvija se i nastavak plovidbe za Luksor, kroz živopisne predele Nila, ali njegovim, u ovom delu, veoma smirujućim tokom. U Luksoru se nudi jedinstvena prilika da obiđete istorijski neverovatno bogate zapadnu i istočnu obalu reke. Posetioce prve strane dočekaće Memnonovi kolosi i grobnice u Dolini kraljeva, dok su suprotno od njih, na istoku, smešteni hramovi Karnak i Luksor.

 


Posetu Egiptu „sa reke" idealno je završiti u Hurgadi, mestu koje se tokom godina drastično proširilo i predstavlja jedno od najpoznatijih letovališta. Danas Hurgada obuhvata zonu široku preko 70 kilometara, u koju ulaze i hotelski kompleksi u El Guni, Makadi beju i Soma beju. Ukoliko poželite da krstarenje Nilom završite u stilu uzbudljive avanture, odavde brodićem možete otići do koralnog ostrva Giftun i organizovati safari u pustinji.

IZVOR: Press Online