U dvorcu je bio zarobljen grof Vlad, za kojeg se smatra da je poslužio kao inspiracija za Stokerova Drakulu
DvoracgrofaDrakule
Smešten u podnožju Karpata, 30 kilometara od Brašova, dvorac Bran najveća je atrakcija južne Rumunije, koju godišnje poseti pola miliona turista i obožavatelja vampira u potrazi za mitovima i legendama vezanim uz slavnog grofa Drakulu.
Dracula4
Najpoznatijeg svjetskog vampira stvorio je irski pisac Bram Stoker u svom gotičkom horor romanu “Drakula” iz 1897. godine, no zanimljivo je da Stoker nikada nije posjetio Rumunjsku. Čovjek za kojeg se smatra da je poslužio kao uzor za Stokerovu kreaciju bio je Vlad III od Vlaške.
Dracula1
Poznatiji kao Vlad Probadač, ovaj grof u 15. je veku vladao Vlaškom, srednjovjekovnom kneževinom u današnjoj južnoj Rumunjskoj, u doba kada je ta regija bila pod stalnim napadima otomanskih snaga. Hrabar, ali okrutan Vlad Probadač svoj je nadimak dobio zbog običaja da zarobljene Turke i ostale protivnike pogubljuje tako što ih nabada na drveni kolac. Neki povijesni izvori tvrde, pak, kako je mađarski kralj Matija Korvin 1462. uhitio Vlada III. i zatočio ga u dvorcu, gdje je proveo dva mjeseca.
Dracula5
Današnji vlasnici dvorca tu činjenicu smatraju glavnim razlogom što se posed naziva “Drakulinim domom”, a također tvrde kako postoji nevjerojatna sličnost dvorca s onim koji je tako detaljno opisao Stoker u svom romanu. No bila to ili ne bila dovoljna poveznica za povjesničare, nema sumnje da je dvorac Bran iznimno popularan - godišnje privlači pola miliona turista iz celog sveta.
Dracula2
Sagrađen u 14. veku za obranu od otomanske invazije, dvorac je kasnije služio kao granična kontrolna točka između Transilvanije i Vlaške.

Bolnica za vrijeme rata

Potom je pripao mađarskim kraljevima, a od 1533. vlasnik mu je grad Brašov i imao je važnu vojno-stratešku ulogu sve do sredine 18. stoljeća. Godine 1920. postao je rezidencija rumunjskih kraljeva i omiljeno mjesto kraljice Marie, unuke britanske kraljice Victorije. Dvorac je nasledila njezina kći, princeza Ileana, koja je tokom Drugog svjetskog rata u njemu vodila bolnicu. Kraljevskoj obitelji dvorac je pripadao sve do 1948. godine, kad im ga je oduzeo rumunski komunistički režim. Nakon pada komunizma, vlasništvo nad dvorcem preuzela je porodica Habsburg, tačnije Dominic von Habsburg, arhitekt iz New Yorka i sin preminule princeze Ileane, koji je u dvorcu proveo detinjstvo.
Dracula3
Nakon obnove, u dvorac je 2009. otvoren za javnost kao prvi privatni muzej u zemlji, a s godišnjim posetom od pola miliona turista znatno pridonosi ekonomiji regije. U maju ove godine medji su objavili da su sadašnji vlasnici - osim Dominica von Habsburga, to su još i njegove sestre Elisabeth Sandhofer i Maria-Magdalena Holzhausen, koje obje žive u Austriji - dvorac stavili na prodaju, a za njega traže 80 miliona dolara. Posebno atraktivno dvorac izgleda osvijetljen noću, s punim mjesecom u pozadini. Mnoge sobe opremljene su vrijednim namještajem koji potječe još od kraljice Marie, a u dvorištu, u kojem su izložene tradicionalne rumunjske seoske kuće, leti se često održavaju koncerti klasične muzike..

Stručna vodstva
Dracula6
U letnjoj sezoni otvoren je svakim danom do 18, a zimi do 16 sati. Cijena ulaznice je 25 leja (oko 6 eura) za odrasle i 10 leja (oko 2,5 eura) za studente. Dvorac se može posjetiti individualno ili posredstvom organiziranog stručnog vodstva, tijekom kojeg se mogu čuti mnogi mitovi i legende iz ovog kraja. Jedna od njih je i ta da u selima oko dvorca postoje duhovi nazvani “strigoi”, za koje se sve do prije pola stoljeća vjerovalo da preko dana vode normalan život, ali da tijekom noći njihove duše napuštaju tijela, posjećuju selo i muče ljude u snu, a Stoker ih je u romanu opisao kao “besmrtne”.
Tekst i fotografije: Jutarnji List