Uvek je važila kao "mala zemlja za veliki odmor", ali je, pre svega, asocirala na ski staze i zimske avanture. Nepravedno. Jer, Slovenija je verovatno jedina evropska država koja Alpe spaja sa ravnicom, a jezera i termalne vode sa Mediteranom, pa je "pozivnica" za uživanje u njenim lepotama "adresirana" na najraznovrsniju ciljnu grupu i važi za sva godišnja doba. Upravo zato, po mir, relaksaciju, avanture ili terapiju, i kad je "ozbiljan" minus i kad je visok plus, ovde dolaze i mladi i stari.
slovenija2
Prošle godine, Slovenija je zabeležila rekord u turizmu - 3,4 miliona poseta i 9,6 miliona noćenja, a prema prognozama Statističkog zavoda, taj broj bi sada mogao da bude premašen. U "biografiji" ove zemlje, upisana je zavidna kilometraža (27.000) jezera, reka, potoka i vodopada... od kojih svaki ispisuje svoju stranicu. Pa ako odlučite da ovog leta uživate u njenim lepotama, možete, na primer, da krenete od mora i završite jezerima. Ili obrnuto.

Slovenačka obala duga je 47 kilometara, koji su maksimalno iskorišćeni. U centimetar. Na ovom delu Jadrana nalaze se ekskluzivni hoteli, kampovi, lečilišta, kockarnice, marine, srednjovekovni gradovi, međunarodna luka, golf tereni...

Primorska prestonica Slovenije je Portorož ili "luka ruža". Ovaj šarmantni gradić je smešten u samom Piranskom zalivu, nadomak Italije, čiji duh i dalje živi duž slovenačke obale. Turisti bez dvoumljenja dolaze u mesto uređenih plaža, uglednih hotela, luksuzne marine, zabavnih parkova, vinoteka, najstarijeg kazina u zemlji, bogatog noćnog života, "Auditorijuma" - velike koncertne hale koja je pozornica mnogih kulturnih događaja... Ovo je zapravo banja na moru, koja je kao takva prepoznata još u 13. veku, da bi 1891. dobila prvi hotel, a šest godina potom službeno "nagrađena" statusom lečilišta. U istoriji ovog mondenskog letovališta je apostrofirana 1910. godina, jer je tada otvoren čuveni hotel "Palas", koji je otvorio vrata visokom turizmu.
slovenija
Da biste osetili kako kraj diše, posetite okolna sela u kojima se demonstriraju iskonski običaji, slave dani blitve, maslinovog ulja, belog luka, vina... Portoroški kraj je poznat po Sečovlju i Muzeju soli, smeštenom u jednom od tradicionalnih kuća u kojoj su nekad živele porodice koje su radile na poljima soli.

Ako ste se spustili na slovenačko primorje, onda nikako nemojte da propustite Piran - najromantičniji grad slovenačke rivijere, smešten na poluostrvu koje se proteže od Šarvinskih brda do Rta Madona. Nazivaju ga muzejom na otvorenom, a argumenti u prilog ovom "laskanju" su - živa srednjovekovna arhitektura Istre i bogata kulturna baština sa venecijanskim šarmom, čak 26 crkvica koje su mahom podizali bogati trgovci, uske ulice kroz koje je zabranjen saobraćaj...
slovenija5
Centralno mesto zauzima Tartinijev trg u kojem sve vrvi od života, a koji je ime dobio po violinisti Đuzepeu Tartiniju. Zvonik crkve Svetog Jurja dominira gradom, a onda i Venecijanka - zgrada crvene fasade i kamenih ornamenata, koju je podigao mletački trgovac zaljubljen u lepu Pirančanku. Legenda kaže da je zbog zluradih komentara meštana na njihovu ljubav naredio da se na zgradi ukleše naziv "Pusti, neka pričaju".

Istina je da Piran, najslikovitiji primorski gradić, ne može da se pohvali atraktivnim plažama, ali je podvodni svet kod Rta zaštićeno prirodno dobro i izazov za ljubitelje ronjenja.

Ako vam nije važno da se kupate u slanoj vodi, a svakako želite da se osvežite i uživate, onda produžite do Bleda. Dragulj Slovenije, koji ima samo 5.000 stanovnika, na meti je stotine hiljada turista koji ga "pretvaraju" u megalopolis. Atraktivan je zbog alpskog jezera, izvora termalne vode, velnes programa u, pre svega, u kompleksu Sava hotela, blizine Nacionalnog parka Triglav. Njegovu vrednost je prvi prepoznao švajcarski lekar Arnold Rikli, davne 1855. godine.
slovenija1
Susret sa jezerom možda je najupečatljiviji sa Zamka - simbola Bleda i cele Slovenije, gde se nalazi muzej, ali i stara štamparija. Druga atrakcija za svakog turistu je vožnja čamcem do ostrva, na kojem se neretko održavaju venčanja, ali samo za snažne mladoženje koji mladu moraju da prenesu u naručju do 99. stepenika. Ako u crkvi tri puta povučete kanap, kojim ćete pokrenuti zvono, želja koju ste zamislili će vam se ispuniti.

Turistička organizacija ovog mesta pobrinula se i za avanturiste, koji dobru dozu adrenalina mogu da potraže na brdu Straža. Sankanje na travi ili "fan bob" je nešto poput rolerkostera, čiju brzinu, ipak, možeš sam da podešavaš. Iznajmljivanjem prevoznog sredstva zvanog "segvej" možete da uživate na travnatom poligonu na kojem su prepreke bale sena, a uvek možete da se opredelite i za vožnju biciklom oko jezera. Pogled sa terena za golf u okolini Bleda, koji su otvoreni 1937. godine, "puca" pravo na Alpe. Ove godine, uvršteni su na 49. mesto na listi evropskih golf igrališta, što potvrđuju amateri i profesionalci koji im se stalno vraćaju.
slovenija6
Nekoliko kilometara dalje i stigli ste u jedan sasvim drugi svet. Zove se Kropa. Bilo je ovo čuveno kovačko mesto, koje se prvo otrglo od okova feudalizma. Vredni kovači su radili po 16 sati dnevno, odlazeći kući sa uvek istim "bilansom" - 2.000 iskovanih eksera. Sutradan, sve iz početka... Danas postoji tek poneka kovačnica, ali zato muzej u centru sela čuva uspomenu na mukotrpan rad vrednih majstora. Vrata se otvaraju velikim ključem od gvožđa, kojim najbolje rukuje Joža. Ovaj kovač, koji se živo seća dana provedenih u Beogradu, rad je da vam na licu mesta iskuje ekser i nauči vas da to isto učinite. Obavezno posetite muzej, u kojem će vas kustos vratiti u istoriju ovog neobičnog mesta. Da biste videli kako danas živi, dovoljno je da sednete u gotovo jedini kafić u centru. Nećete ga promašiti. To je glavno "ćoše" za ragovor, dnevne abrove, srdačne susrete meštana. A ima ih samo 200.

Preporuka je da putovanje završite obilaskom kuće Franca Prešerna u okolnom mestu Vrba, gde se nalazi rodna kuća Franca Prešerna. Tako ćete se kući vratiti nadahnuti pričom o njegovoj ljubavi prema Juliji Primicovoj, kojoj je pesnik posvetio čuveni "Sonetni venac".


ROMANTIČNA IZOLA
slovenija3
Kada je reč o primorskim mestima za kupanje, Slovenci rado preporučuju plažu od sitnog šljunka Simonov zaliv ili Belvedere u Izoli. Ona je bila opasana zidinama koje su početkom 19. veka bile srušene, kada je ostrvo spojeno sa kopnom. Izola je poznata po palati iz 1781. godine, crkvi Svetog Mavra, drvoredu sa poslastičarnicama, Uličnom muzeju, marini, Železničkom muzeju, biciklističkoj stazi...


BRAĆA AVSENIK
slovenija4
Nedaleko od Bleda se nalazi mesto proslavljeno po jednoj muzičkoj porodici. Ako ste čuli za grupu "Avsenik", onda znate i za Begunje, odakle su braća Slavko i Vilko potekli. Stranci vole da posete muzej koji čitavu jednu karijeru "priča" kroz ploče i diskove, fotografije sa nastupa, mnogobrojne nagrade... Kada bi poređali sve ploče koje su izdali, napravili bi niz od sedam metara.
Izvor: Večernje novosti; Tatjana Loš
Foto: Večernje novosti, Wikipedia