Zaljubljenicima u prirodu, ribolovcima, kajakašima i ljubiteljima raftinga, reka Una pruža užitak za sva čula. Slapovima smaragdnih brzaka, od vodopada u Martinom Brodu, preko Štrbačkog buka, Troslapa i Dvoslapa, pa do Bihaća i dalje nizvodno, ta nezadrživa energija unsko-sanskog kantona u Bosni i Hercegovini sve je popularnija destinacija turista željnih adrenalina i prave avanture.
Una
Od Beograda, auto-putem preko Hrvatske, do Bihaća se putuje šest časova, a zatim još 45 minuta do Nacionalnog parka "Una", odakle startuju rafting ture.

Rafting izleti organizuju se od 1. aprila, kada je, kažu, doživljaj na divljoj Uni najbolji, pa do kraja oktobra. Nije potrebno prethodno znanje u veslanju, već duh i želja za dobrim provodom. U avanturu vode kajakaši skiperi, vrsni poznavaoci divljih voda, čuvari "unskih dragulja".

"Una RC Kiro raftinga" već jedanaest godina radi na Uni.

Rafting ima tri etape. Prva obuhvata trasu od Štrbačkog buka do Lohova, što je najzanimljiviji i najatraktivniji deo reke. Staza se vozi kroz ceo Nacionalni park, a za dužinu od 15 kilometara neophodna su četiri časa uživanja. Za ovu avanturu neophodno je izdvojiti 43 evra.

Etapa Kostela - Grmuša obuhvata atraktivan deo reke Une, primeren za početnike i one koji na rafting idu prvi put. Ovaj potez proteže se duž 13 kilometara, a trajanje vožnje je tri sata, dok je cena 27 evra.
alt
Treća etapa je Kostela - Bosanska Krupa, u dužini od 24 kilometra, za koju je potrebno pet časova. Ona predstavlja lakšu adrenalinsku zabavu u neokrnjenoj prirodi, a cena po osobi je 37 evra.

Jedinstven doživljaj na vodi obuhvata i posetu Nacionalnom parku koji se po mnogo čemu razlikuje od ostalih u regionu.

IZVOR: Večernje novosti