Sao Sebastiao do Rio de Janeiro zove se grad od 4 miliona kojeg nazivaju najlepšim gradom na svetu. Zovu ga još punim imenom: St. Sebastijan sa Januarske reke. Kada su se Portugalci 20.januara 1500. usidrili sa 6 karavela ispod znamenite Glave Šećera da bi poterali Francuze, smatrali su vode zaliva ušćem neke reke nazvavši tu reku po mestu koji je bio upravi naznačen u kalendaru.

Pri osnivanju grada, 15 godina kasnije, zadržalo se ime ali se dodalo i ime sveca. Vremenom su skratili puno ime nazvavši grad Rio de Janeiro, ili samo Rio.
           Šta ovlašćuje Rio da nosi sa punim pravom naslov nejlepšeg grada na svetu? "Mogu postojati i lepša mora od zaliva Rio što liči na alpsko jezero", rekao je svetski putnik Ernest Hesse-Wartegg, "naravno da postoje i više planine, još lepših oblika od onih što okružuju taj zaliv, postoje i veći gradovi od Rija, ima i velikih gradova u tropima, koji leže usred izvanrednih predela - ali ujedinjenje mora i ostrva, smeli alpski lanci i velegradske slike, sve to odeveno u najlepšu tropsku divotu kao što je ima zaliv Rio de Janeiro - nečeg takvog nema na čitavoj planeti". 
           Drugog je mišljenja svetski putnik A.E.Johann. Niti ogromni bulevari, niti bregovi iza Rija, niti visoko iznad grada stojeći 25m visoki kip Hrista, niti mnoštvo solitera u gradskom predelu Copacabana nisu po njegovom mišljenju ono najlepše u Riju, "već devojke na plaži, na svetskoj iskričavoj plaći, punoj snažnih i srebrnih talasa Atlantika, te zamamne obale koja se ispod visokih kuća prostire miljama daleko u nežnim zavijucima."
           Rio je, tako bi se moglo nadovezati, osobito lep kada ga se može posmatrati iz broda. Rasprostire se duž 180 km dugog zaliva. Pokazuje svoje najlepše strane kada se gleda s Corcovada, 700 m visokog brda sa kipm Hrista na koji se može odvesti žičarom. Rio je najlepši u sutonu kada zasvetle svetla. Od 1763.pa do posvećenja Brazilije, godine 1960. bio je Rio glavni grad Brazila - bio je to gotovo 200 godina. Čini se da je grad brzo preboleo gubitak častiglavnog grada - nikada nije prestao da bude duhovno srediđte svoje zemlje.
 
PRIREDILA@LeNix0406
FOTO: Google