Kad je veliki Šogun Ieyasu iz plemena Tokugava zauvek sklopio svoje oči, ispunili su njegovu poslednju želju i položili ga na poslednji počinak u brdskom predelu Nikko - 100km udaljenog od novog glavnog grada Edo, koji je još tada bio siromašno ribarsko selo i tek se mnogo kasnije razvio u milionski grad Tokio. Ieyasu je uspeo uništiti knezove, svoje takmace,
uspelo mu je osvojiti više pokrajina i položiti kamen temeljac jednoj ujedinjenoj japanskoj državi. Bila je to država, u kojoj je Ieyasu samo po imenu Šogun (državni vojskovodja) a zapravo vladar umesto svrgnutog cara, vodio strogu policijsku vladavinu.
          Godine 1617. sahranili su mrtvog državnika i junaka u Nikko i uvrstili ga medju bogove. U dražesnoj prirodi-danas nacionalnom parku, nastale su brojne gradjevine u čast ratnog heroja, sagradjeni su slavoluci, pagode i kovčezi. Postepeno se stvorilo čitavo područje hramova, koji su isprva bili posvećeni Budhi a kasnije skromnom kultu Šinto, japanskoj državnoj religiji. Legenda govori da raskošnu Toshogu kapelu sagradilo u roku od 15 meseci sagradilo 830.000 ljudi.
          U Nikko bio je uz božanske počasti sahranjen i lemitsu, unuk i drugi neslednik Ieyasua. Predeo hramova razvio se u mnogo posećeno mesto hodočešća i, dok su bogatiji hodočasnici u čast velikih Šoguna darivali bronzane i kamene žrtvene svetiljke,sadili bi siromašniji po jedno drvo ili su se zadovoljavali da sveštenicima predaju po koji sitan novac. "Kao u svim većim Šinto hramovima u zemlji, tako se i ovde u jednom dvorištu nalaziotvorena pozornoca za ples, na kojoj neka mlada i ljupka sveštenica izvodi svete plesove", zabeležio je svetski putnik Ernst Hesse-Wartegg.
          Kad se prodje kroz Niomon-kapiju dolazi se do staje za svete belce. Duhovi velikog Šoguna treba da svakodnevno uzmognu izjahati. Jedna drevna plastika iznad stajskih vrata pokazuje tri majmuna, koji pokretima ruku govore: "Ništa ne čuti, ništa ne govoriti, ništa ne videti". Reč je o praslici one grupe majmuna, koje čovek može naći i u nas na mnogim pisaćim stolovima i ormanima. "Majmuni iz Nikka" "Nikko wo minai utschi wa, kekko to yu na!" govore Japanci. "Ne reci 'prekrasno' ako još nisi video Nikko." 
 
PRIREDILA:  @LeNix0406
FOTO: Google slike,  japan-guide.com