Vodopadi Iguasu u nacionalnom parku Iguasu nalaze se na Uneskovoj listi svetskih kulturnih i prirodnih nasledja od 1986. - država Parana, Brazil.

Turisti mogu dovde doći na različite načine - neki čamcem, neki preko visećeg mosta iznad provalije. Jedna stvar je sigurna - izlet do vodopada Iguasu nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Fos du Iguasu je čaroban gradić na granici Brazila, Argentine i Paragvaja, na mestu gde se reka Iguasu uliva u Paranu. Ovde dolaze mnogobrojni turisti privičeni niskim cenama prenoćišta. Veliki deo stanovništva radi u sektoru za turizam, pošto je grad destinacija za one turiste koji žele da posete dva od najpoznatijih mesta i toj regiji.
Samo nekoliko kilometara severno nalazi se hidroelektrana i veštačko jezero Itajpu, čija je eksploatacija počela u maju 1984. Do 2006. kada je završena gradnja veštačkog jezera Sansja u Kini - to je bilo najveće jezero na svetu. Južno od mosta Fos du Iguasu nalaze se veličanstveni vodopadi. Najupečatljiviji pogled je sa Brazilske strane nacionalnog parka, ali turisti imaju i tu mogućnost da se najviše približe vodopadima sa argentinske strane. Da bi se ušlo u Argentinu mora se preći most u Fos du Iguasu i zatim, granica. Da bi došao do vodopada, turista treba da nastavi putem koji polazi od gradića Porto Iguasu, a zatim pored reke. Odatle u stvari postoje tri putanje vode, do vodopada. Krećući se po tzv. Sirkuito Inferiore (Donji Put), putnik može da se divi vodopadima odozdo.Ukoliko produži putem Sirkuito Superiore (Gornji Put),on ide tačno po rubu provalije u konu se obrušava voda reke Iguasu. Najhrabriji mogu da predju preko jednog od mostova koji vise iznad reke. Treći i najlepši put vodi do mesta Garganta de Diablo (Djavolje Grlo). Odatle se pruža pogled koji zaustavlja dah. Ni sa jednog od ovih puteva se, medjutim ne može videti površina samog jezera, jer je ono uvek pokriveno gusyom maglom koju formiraju kapljice vode.
 
STATISTIKA:
Visina 57-82m
Prosečni godišnji priliv vode: 6500m3/s
ZNAMENITOSTI:
Nacionalni patk Iguasu Brazila
Nacionalni park Iguasu Argentine
Ostrvo San Martin
NAZIV VODOPADA, KOJE JE 1542. OTKRIO ŠPANAC ALVARO NUNES KEBASA DE VAKA VODI POREKLO IZ JEZIKA LOKALNIH INDIJANACA I ZNAČI VELIKA VODA. U BRAZILSKOM DELU GDE SE GOVORI PORTUGALSKIM JEZIKOM, VODOPADI SE NAZIVAJU SALTOS DE IGUASU, DOK SE U ARGENTINI NAZIVAJU KATARATAS DEL IGUASU. OVO ČUDO PRIRODE PREDSTAVLJA SKUP OD 270 VODOPADA (njihov broj se smanjuje sa opadanjem nivoa vode), KOJI SE PROTEŽE NA RASTOJANJU OD 5km DUŽ BRAZILSKO-ARGENTINSKE GRANICE.
 
Pod zaštitom Uneska Vodopadi Iguasu predstavljaju jedan od najneverovatnijih prizora u Južnoj Americi.
Reka Iguasu je prirodna granica izmedju Brazila, na severu, i Argentine, na jugu. Dvadesetak kilometara pre ulivanja u reku Parana, vode Iguasu se stropoštavaju niz strmu stenu. U ogromnu provaliju svake sekunde padne 12.000m3 vode. Visina vodopada ima najvišu tačku od 82m. U drugim.delovima, voda teče preko dva, preko 30m visoka, stenovita stepenika, koji su odvojeni terasama.
Vodopadi Iguasu su viši od Nijagatinih vodopada koji se nalazi na granici izmedju SAD I Kanade. Takodje, njihova širina je veća od vodopada Viktorija, na granici Zambije i Zimbabvea u Južnoj Africi. Btazilski i Atgentinski vodiči nikada ne zaboravljaju da pomenu turistima te podatke. Ali, i nema potrebe za naročitim objašnjenjima - odmah se shvata da stojite ispred jednog od najvećih prirodnih spektakala Južne Amerike. 
Osamdesetih godina je do istog zaključka došla i komisija Uneska, koja je najpre 1984. a potom 1986. uzela pod svoju zaštitu nacionalne parkove, analogno, i u Argentini i u Brazilu. U parkovima se poštuju medjunarodne odredbe iz oblasti očuvanja prirodne sredine. Najveća zaštićena površina nalazi se na teritoriji Argentine. 
 
EKONOMIJA:
Privreda: energetika (proizvodnja električne energije)
Navodnjavanje poljoprivrednih terena
Turizam
 
KLIMA:
Suptropska. Prosečna temperatufa iznosi 20*C
 
ZANIMLJIVOSTI:
1. Ukoliko imate novca ne propustite da vodopade posmatrate iz helikoptera. Aerodrom, odakle polaze takvi letovi, nalazi se na Btazilskoj strani, a  azdušna ekskurzija traje oko desetak minuta.
2. Pre dolaska španaca u ovu zemlju, oblast oko vodopada služila je kao ritualno groblje Indijanaca, pripadnika plemena Tupi-Guarani.
3. Ukoliko se odlučite da posetite vodopade Iguasu, neizostavno se opskrbite sredstvima protiv ujeda insekata.  Lažan i topao vazduh je povoljna sredina za njih i ima ih u užasavajućem broju. 
4. U blizini vodopada su izgradjena dva luksuzna hotela: Internasional Iguasu u Argentini i Kataratas u Brazilu.
 
PRIREDILA: @LeNix0406