Kultura Jamajke se ne može razumeti ako se ne zagledamo u muškarce dugih kosa, ispletenih na karakterističan način, pznat kao dredloks. Oni su poklonici religije rastafari, popularne na Jamajci i do današnjih dana. U pršlosti, rastafari su širili potomci izbeglih robova.

Car Etiopije, Hajle Selasije, pristiže u Kingston, prestonicu Jamajke, 21.aprila 1966.godine. Više od 100000 ljudi, medju kojima 10000 rastafarijanaca, dočekuje ga sa pesmom. Aerodrom poprima izgled neobičnog mora, ustalasanog od nacionalnih boja Etiopije, zelene, žute i crvene. Ovom dogadjaju prisustvovao je i mladi Bob Marley, koji je kasnije rasprostranio rastafarijansku muziku po celem svetu (rege).
Careva poseta shvaćena je  kao ispunjenje proročanstava rastafarijanskih proroka, koji su u vreme poroznih kiša koje su trajale nedeljama, prorekli: "sunce će se ovde pojaviti kada gospod siđe sa neba|. I sunce se zapravo pojavljuje iza oblaka u trenutku kada carev avion sleće na pistu aerodroma. Po koltu rastafariajnizma, koji se u osnovi zasniva na Starom zavetu, smatra se da je Etiopija otadžbina svih crnaca, a bivši car Mesija. Rastafarijanizam, socioreligiozno učenje, pojavljuje se na Jamajci 60tih godina XX veka, kao nastavak pokreta, Povratak u Afriku. Ovaj pokret osnovao je Mrkuš Gardi početkom prošlog veka. Naziv rastafarijanizam dolazi od RAS TAFARI MAKONEN (kršteno ime Hajlea Selasija)
 
UKRATKO:
 
1. Država postaje nezavisna 1962.godine
2. Prestonica: Kingston
3. Političko uređenje: ustavna monarhija u okviru britanske zajednice
4. Valuta: jamajčanski dolar
5. Jezici: engleski, španski
6. Religija: protestanti 55,9, katolici 5, rastafarijanci 5
7. Najvažniji gradovi: Speniš taun, Monte gobej, Mej Pen
8. Aerodromi: Kingston, Monte gobe
 
EKONOMIJA:
 
Poljoprivreda: gajenje šećerne trske, banana, kakaa, kokosovih oraha, kefe
Industrija: metalurška, boksit aluminijum
Ribolov.
Turizam.
 
ZANIMLJIVOSTI:
 
1. Naziv Jamajka potiče iz jezika Aravak, kojim je govorili autohtono stanovništvo: 
Xaimaca znači zemlja šuma i voda.Današnji stanovnici su potomci afričkih robova dovedenih u Jamajku kako bi radili na plantažama
2. Jamajku je otkrio Kristofer Kolumbo 1494.godine
3. tokom XII i XIII veka Jamajka je bila leglo Pirata. Razog za ovo su Britanci koji su nudili zaštitu svakome ko pljačka i potapa Španske brodove.
4. Jamajka bi bila nezamisliva bez regea, koji je nadahnut karipskom muzikom i monotonim ritmovima afričkih robova ( steady beat).
 
Jamajka je očaravajuća, a njeni karakteristični mirisi se dugo pamte: miris jasmina, slatkokiseli miris polja šećerne trske, mireš piletine na roštilju i marihuane - narkotika na čije se negativne posledice rastafarijanci ne obaziru. 
 
Jamajka dugačka 235km, predtavlja vrh davno potopljenog planinskog venca. Najviši vrh na ostrvu, Blu Mauntin Pik, visok je 2256m. Jamajčanski pejzaž vrlo je raznovrstan. Široke plaže okružene palmama prekidaju strme obale, a unutrašnjost ostrva ispunjena je brdovitim predelima, poljima i pašnjacima. Od XVIII veka Jamajka živi prevashodno od proizvodnje šećerne trske. Vekovima ranije plantaže su bile zalivane znojem robova. Ropstvo je ukinuto 1838.godine. Od pedesetih godina prošlog veka osnovni značaj za privredu predstavlja eksploatacija boksita. 
 
 
STATISTIKA:
 
Površina: 10991km2
Stanovništvo: 2730000 stanovnika
Gustina naseljenosti: 252 stanovnika po km2
Prirodni priraštaj 0,6 pošto godišnje
Prosečni životni vek: 74 godine
Stopa smrtnosti dece: 14 od 1000
Najviši vrh: Blu Mauntin Pik (2256m)
Etničke grupe: crnci 77%, mulati 19%, hindusi 3%, belci 1%
 
ZNAMENITOSTI:
 
Kingston i njegova okolina (botanička bašta sa oridejama) Port Rojal (stare tvrdjave) Speniš Taun (bivša predstonica španskih kolonizatora), kuća u kojoj je rodjen Bob Marley, planine u unutrašnjosti ostrva, Severne obale.
 
KLIMA:
 
Ekvatorska, vruća i vlažna.
Prosečna godišnja temperatura 25 stepeni C
Neprimetne promene u temperaturi tokom godine.
 
;
 
PRIREDILA: @LeNix0406