Turisti koji odluče da godišnji odmor provedu u Hrvatskoj, uglavnom ostanu zapanjeni lepotom mora, prekrasnim plažama i ukusnom hranom. Prave bisere hrvatskog primorja predstavljaju ostrva.

Krk

Krk je od davnina nazivan Zlatnim ostrvom zbog blage klime, bujne vegetacije i povoljnog položaja u Kvarnerskom zalivu, ostrvo Krk najveće je jadransko ostrvo. Blizina i povezanost mostom s kopnom čini ga atraktivnim turističkim odredištem. 
Krk je ostrvo kulture i kolevka pismenosti o čemu svedoče mnogi spomenici, muzeji, sakralni objekti poput srednjovekovnog jezgra grada Krka, Bašćanske ploče u Jurandvoru, franjevačkog samostana na ostrvcetu Košljunu…   
Zahvaljujući eko projektima i sistemskoj brizi o čistoći i zaštiti okoline, Krk je i ostrvo Plavih zastava koje se viore u gradu Krku, Malinskoj, Njivicama, Vrbniku i Šilu kao i marini Punat.
 
Cres
Cres, najveće jadransko ostrvo uz Krk, pravi je izazov za zaljubljenike u prirodu jer je riznica biljnog i životinjskog sveta s izuzetnim brojem endemskih vrsta. Na Cresu je takođe jedno od poslednjih staništa vrlo retke ptice – beloglavog supa. Za ljubitelje boravka u prirodi uz samu obalu nudi se smeštaj u privatnim apartmanima i kampovima, tu je i nekoliko ronilačkih centara, a slatkovodno jezero Vrana prirodni je fenomen ostrva. 
Nivo jezera iznad je nivoa okolnog mora, a njegovo dno ispod nivoa mora na dubini od 74 m. Mesta Lubenice, Osor, Beli, Cres prava su idila za ljubitelje ruralne i srednjovekovne arhitekture, eko projekata, zanimljivih festivala... 
Ostrvo je i raj za nautičare – ovde se svake godine održavaju regate – svetska, evropska, mediteranska prvenstva kao i prvenstva Hrvatske i Jadrana. Cres je prilika da doživite iskonsku prirodu!
 
Rab
Rab – slikovito ostrvo u Kvarnerskom zalivu. Čine ga kontrasti oštrih kamenih hridi s istočne obale i blagih peščanih plaža, goleti brdskih masiva pokrivenih makijom i šumama mediteranskog hrasta. Najveći grad i luka je Rab, a na ostrvu ima još nekoliko idiličnih, zalivskih naselja: Lopar, Mundanije, Supetarska Draga, Kampor, Barbat i Banjol. 
Rab je ostrvo kulture, od antike do današnjih dana, prekrasnih krajolika, dugih i ugodnih šetališta. Sretan Rab – Felix Arba, prozvali su ga već Rimljani, a oni su znali kako uživati i prepoznati blagodati nekog mesta.  Turisti mogu uživati u razgledanju spomenika istorijske baštine drevnog grada Raba (Trg sv. Kristofora), posetiti tradicionalne manifestacije poput Rabske fjere, Viteškog turnira Udruge rapskih samostreličara i druga živopisna događanja. 
A kada se umore od razgledanja, turisti rado oslade svoja nepca čuvenim ostrvskim delikatesom – Rapskom tortom koju je davnih dana probao i sam papa Aleksandar III. 
Plaže, uvale, zelenilo i mirisi ambijent su za odmor i uživanje, a razvijena turistička infrastruktura čini ga jednim od najposjećenijih ostrva na Jadranu.
 
Pag
Pag je poznat po svom zapanjujućem krajoliku koji podseća na Mesečevu površinu, usamljenim uvalama, siru, janjetini, čipki i soli. 
Pag, koji se može pohvaliti ilirskom i rimskom prošlošću, obiluje vinogradima i maslinjacima i slanom travom koja ovčjem mesu i siru daje specifičan ukus. 
Svakako je preporučljivo posetiti mesto Kolan koje u samoj unutrašnjosti ostrva nudi mogućnost uživanja u odličnoj hrani i usamljeno mestašce Lun na samom severu.
 
Korčula 
Ostrvo do kog se dolazi trajektom od Splita, Rijeke ili Dubrovnika davno je bilo poznato pod imenom Korkyra Melainia, odnosno "Crna Korčula", kako su je Grci nazvali zbog guste hrastove i borove šume. 
Korčula je idealna kombinacija šik Dubrovnika i prekrasnih prirodnih lepota. Baš kao i Dubrovnik, srednjevekovni stari grad Korčula smešten je na uskom poluostrvu. 
S predivnog Markovog trga čija katedrala potiče iz 15. veka sve kamene uličice vode pravo do mora, a turiste će oduševiti dokumentacija brodogradnje i duga kamenorezačka tradicija.
 
Vis 
Vis je idealno romantično utočište. Osim uživanja u nekoj od brojnih skrivenih uvala, obilazak Visa nudi razgledanje prekrasnih vinograda, maslinjaka, borovih šuma i uživanje u lepoti i mirisu oleandera, smokve, rogača i duda i više od 300 različitih biljaka. 
Osim toga, Vis se može pohvaliti ukusnim plodovima mora i finim vinima. Na jugozapadnom delu ostrva možete se diviti starim ribarskim brodovima u Komiži, istraživati vojnu istoriju koja datira od stare Venecije, Engleske pa sve do doba Tita, a šteta je propustiti i ronjenje i posmatranje kornjača i delfina.
 
Hvar 
Na ostrvo se stiže trajektom koji pristaje u uvali Starog Grada, koji leži na dnu zapanjujuće uvale duge pet kilometara i zaklonjene gustim šumovitim brežuljcima. 
Grad je osnovan iste godine kada je rođen legendarni filozof Aristotel i satkan je od pravog lavirinta kamenih uličica. U samom centru grada je dvorac Tvrdalj, kuća poznatog pesnika Petra Hektorovića koja potiče iz 16. veka. 
Ukoliko ste ljubitelj modernije zabave, pravo mesto za to je grad Hvar koji je u špicu sezone prepun Italijana, celodnevnih i celonoćnih zabava i otmenih jahti.
 
Mali Lošinj 
Do Malog Lošinja, na Kvarneru, može se doći trajektom iz Zadra, a nalazi se u arhipelagu od 30 ostrvaca. Boja mora je zapanjujuće tamnozelena, a ostrvo je veoma šumovito, pa je zbog toga poznato kao ostrvo vitalnosti i idealan je za one koji se žele "pomladiti". 
Veliki Lošinj se nalazi kilometar južnije i to je staro ribarsko naselje u kom se meša venecijanska i grčka istorija s uvalama idealnim za kupanje. 
U ostrvskoj miomirisnoj bašti, rasadniku lokalnog lekovitog bilja na samom rubu grada, uživajte u prekrasnim aromatičnim biljkama i opustite se šetnjom kroz park i šumu Čikat.
 
Foto: Google slike, Flickr