palickoPalić se nalazi na severu Srbije, 8 km istočno od Subotice, 20 km od graničnog prelaza Horgoš, odnosno 19 km od Kelebije i 170 km od Beograda. Do Palića se dolazi auto-putem E-75 i železnicom, pravcem Beograd - Subotica. Nadmorska visina jezera Palić je 102 m.


Palić se prvi put pominje 1462. godine pod imenom Palij. Vremenom se formira selo koje Turci 1580. godine pominju pod imenom Paleđhaza. Početkom 19. veka voda Palića se koristi za lečenje kožnih bolesti i hemoroida. Početak turizma na Paliću se računa od 1845. godine, kada je izgrađeno prvo banjsko kupatilo - gostionica u kojoj su postavljene drvene kade u kojima se moglo kupati u zagrejanoj vodi.

U godinama koje slede izgrađena su nova kupatila, objekti za smeštaj i letnjikovci imućnijih trgovaca i veleposednika.
Veliki radovi na izgradnji Palića traju od 1902. do 1912. godine, kada se grade Vodotoranj, "Ženski štrand", "Velika terasa", "Muzički paviljon" i hotel "Jezero", a park rekonstruiše u baroknom stilu. Palić je u to vreme upoređivan sa Karlovim Varima, Visbadenom i Sent Moricom. U drugoj polovini 20. veka grade se novi hotelski kapaciteti i sportsko-rekreativni tereni.Širina jezera iznosi od 350 do 960 metara, a dužina preko 8 km, pa negov jugozapadni krak dohvata južni deo grada (industrujska zona). Površina jezera je skoro 1000 katastarskih jutara, a prosečna dubina između 1,5 i 2 metra. Nakon revitalizacije jezera 1975. godine, kada je sva voda bila ispuštena da bi se očistile naslage zagađenog mulja, jezero je nasipima podeljeno na 4 sektora, od kojih je najveći četvrti, takozvani turistički.
Samo naselje Palić datira još iz bronzanog doba, a u pisanim dokumentima prvi put se spominje 1462. godine kao pustara koju je mađarski kralj Matija Korvin poklonio svojoj majci. Po predanju, jezero je nastalo kasnije, krajem XVII veka, kada je voda iz arterskog bunara koji je služio za napajanje ovaca, poplavila pustaru.


Lekovitost palićke vode i mulja pročula se celom Evropom u prvoj polovini XIX veka. Izgrađena je banja sa kupalištem i hotel "Trščara", oformljeno je jezgro današnjeg parka na 10 hektara. Tramvajska pruga između Palića i Subotice puštena je u saobraćaj 1869.
Voda Palićkog jezera je sumporovita, alkalna i murijatična, temperature 25°C. Sadrži litijum i rubidijum, koji pomažu u lečenju reumatičnih i nervnih oboljenja. Stroncijum kao sastojak mineralnog mulja pomaže kod srastavanja kostiju. Lečenje na Paliću se sprovodi pijenjem lekovite vode, kupanjem u zagrejanoj vodi i blatnim oblogama.
Na Paliću se leče:

  • reumatizam
  • išijas
  • kožna oboljenja
  • ginekološka oboljenja
  • nervna oboljenja
  • bolesti digestivnog trakta

Palić je poznat po "Velikom parku", koji je utemeljen 1842. godine, sađenjem bagremova i kanadskih topola i uređen po uzoru na engleske vrtove, sa vijugavim stazama, umesto tradicionalno ravnih i simetričnih. Na glavnom ulazu u park je Vodotoranj, a na centralnom mestu je "Velika terasa", višenamenski objekat, prvobitno namenjen zabavi, a kasnije je prepuštena sportistima. U blizini su "Letnja pozornica", gde se održava "Međunarodni filmski festival" i "Muzički paviljon", namenjen promenadnim koncertima subotičkih muzičara.


Zoološki vrt je baziran na koncepciji prikazivanja životinja bez klasičnog kaveza, sa sistemom suvih i vodenih kanala. Bogati botaničko-hortikulturalni sadržaji se upotpunjuju sa životinjskim svetom. Posebno je atraktivna jedna od najstarijih građevina, "kuća labudova", koja ima oblik srednjevekovnog zamka.
Palić pruža izuzetne mogućnosti za sport i rekreaciju. Jezero je u obliku nepravilne elipse i da bi se obišlo treba pešačiti 17 km. Na obali jezera postoje uređena kupališta. "Ženski štrand" je slikovito secesijsko zdanje koje ukazuje na izvorište ideje u narodnom graditeljstvu-sojenice nad vodom. Turisti se na jezeru mogu baviti veslanjem, jedriličarstvom i ribolovom, a u okolini jezera su lovišta.
Na Paliću postoje fudbalski, odbojkaški i košarkaški tereni, atletska staza, dečije igralište, otvoreni i zatvoreni bazeni. Naročito su atraktivni teniski tereni teniskog kluba "Palić", koji je osnovan još 1884. godine.
Gosti Palića u mogućnosti su da svoj boravak upotpune obilaskom Subotice, grada atraktivne arhitekture, jezera Ludaš-zaštićenog prirodnog dobra, "Selevenjskih pustara"-botaničke bašte u prirodi sa zbirkom raznovrsnih cvetova, ergela u Zobnatici i Kelebiji, farme nojeva, salaša, vinograda i voćnjaka.
Krajem XIX i početkom XX veka Palićka banja je slovila za mondensko letovalište poput Karlovih Vari, Opatije ili Sent Morica.

Danas je Palić jedno od najomiljenijih izletišta. Pored našeg hotela "Prezident", tu su još i stoletni hoteli "Park" i "Jezero", koji takođe nude smeštaj po najvišim svetskim standardima. Gosti i posetioci mogu se okrepiti u mnogobrojnim restoranima, od kojih su najpoznatiji "Mala gostiona", "Riblja čarda", "Villa Viktorija" i drugi. Palićki zoo vrt najveći je i najposećeniji u Jugoslaviji. Od ostalih sadržaja izdvajamo teniske terene, kupališta ("Muški štrand" i "Ženski štrand"), velelepnu Veliku terasu, koja zauzima centralno mesto u predivnom parku, Sportski centar sa fudbalskim terenom, pitoreskno Vikend-naselje, Letnju pozornicu koja je domaćin pozorišnim i filmskim festivalima...

IZVOR: poslovnazena.biz