Lepote Srbije - Sremski Karlovci Srce srpstva - Sremski Karlovci su jedna od idealnih prolećnih destinacija. Osim u izuzetnoj spomeničkoj i arhitektonskoj kulturi, uživaćete u izvrsnim vinima i lokalnom slatkom specijalitetu - kuglofu

„Dunav, planina, vinogradi, skup čudnih kuća, veseo, lak i bezbrižan život sa mnogo pića, pesme, igre, pola selo, pola varoš"
Ovako je Sremske Karlovce početkom prošlog veka opisao varoški lekar dr Laza Popović.
A prvo što primetite u ovom pitoresknom mestu, smeštenom na obroncima Fruške gore i na desnoj obali Dunava, jeste arhitektura i monumentalne građevine na koje ćete naići u koji god deo varošice da zakoračite. Karlovci su 200 godina bili srpska duhovna prestonica i kulturno-prosvetni centar, u čijem su baroknom jezgru, oko trga sa česmom, smeštene zgrade od neprocenjivog značaja za srpsku istoriju i kulturu.


Remek-dela baroka
Jedno od takvih zdanja je Patrijaršijski dvor, najmonumentalnija građevina 19. veka u Vojvodini, koja je danas sedište episkopa sremskog. U blizini je i Saborna crkva Svetog Nikole iz 1762. godine, sa dva visoka zvonika i ikonostasom koji je pravo remek-delo srpskog baroka. Nedaleko od nje nalazi se zgrada najstarije srpske gimnazije, podignute 1891. godine, koja nosi ime svog bivšeg đaka, pesnika Branka Radičevića.

Lepote Srbije - Sremski Karlovci


Čuvenu Karlovačku gimnaziju pohađali su i Jovan Sterija Popović, Borislav Mihailović Mihiz, Vida Ognjenović... Na centralnom trgu smeštena je česma „Četiri lava" iz 1799. godine sagrađena povodom završetka prvog karlovačkog vodovoda. Legenda kaže da će onaj ko se napije vode sa česme sigurno ponovo doći u Karlovce i tu se venčati. Kapela mira, podignuta je 1817. godine na mestu gde je potpisan Karlovački mir 1699. godine, između sila hrišćanske alijanse i Turske.
Izlet do Stražilova
Nakon obilaska znamenitosti varošice koju je Radičević opevao u „Đačkom rastanku", možete da prošetate do kompleksa Dvorska bašta, oko 500 metara udaljenog od centra, nekada najstarije botaničke bašte u zemlji. Poseta Karlovcima nije potpuna ako ne obiđete čuveno đačko stecište i mesto jedinstvenog pesničkog hodočašća - Stražilovo, koje je udaljeno svega četiri kilometra. Osim izletišta koje je prepuno sportskih terena i kafića, tu je i grob čuvenog pesnika.

Lepote Srbije - Sremski Karlovci

Vino kao lek
Međutim, vojvođanska varošica nije poznata samo po spomeničkoj kulturi. Jedna od prvih asocijacija na Sremske Karlovce jesu berbe grožđa i vinogradi, kao i sve veći broj vinskih podruma u kojima možete da probate čuvena vina ovog kraja, među kojima je najpoznatije „bermet". Ovo tradicionalno desertno vino na ovim prostorima se pravi vekovima. Priča se da su carevi sa bečkog dvora skupo plaćali bermet i naručivali ga od karlovačkih vinara i po nekoliko godina unapred.
Osim čuvenih vina, u Karlovcima obavezno probajte još jedan ovdašnji specijalitet - kuglof koji se u ovom kraju pravi još od 17. veka. Do sada je prikupljeno oko 400 recepata ovog tradicionalnog kolača u čiju se čast svakog juna u Sremskim Karlovcima održava „Festival kuglofa". Poslastica se kao suvenir prodaje u prodavnicama u centru varoši.

Lepote Srbije - Sremski Karlovci

IZVOR: Press Online