bobija
Podjednako lepa u sva četiri godišnja doba, netaknuta azbukovačka priroda sve je primamljivija turistima, ali i ljubiteljima ekstremnih sportova. Iako još nedovoljno poznata na turističkoj mapi Srbije, Ljubovija ove godine obara rekorde posećenosti.

Ko izlazak Sunca na Bobiji nije dočekao, taj, kažu, u Azbukovicu kao da nije ni dolazio. Ovu planinsku lepoticu, kako je meštani zovu, pored brojnih vidikovaca krasi i kanjon Trešnjice dugačak 22 kilometara i dubok hiljadu metara, koji je ujedno i stanište beloglavih supova. Gosti sa Bobije, uvek, kažu, odlaze sa najlepšim utiscima.

"Ima zaista mnogo lepog sadržaja da se izađe na vikend sa porodicom ili da se dođe na jedan trening ili šetnju", kaže za "RTS" Predrag Dragičević, koji je došao u obilazak Azbukovice.

Azbukovica je brdsko-planinsko područje u zapadnoj Srbiji, na granici sa Republikom Srpskom. Reka Drina odvaja Azbukovicu od opština Srebrenica i Bratunac u dužini od 38 km. Na severozapadu je opština Mali Zvornik, na severu opština Krupanj, na severoistoku Osečina, na istoku Valjevo, a na jugu Bajina Bašta. Najveći vrh je Tornička Bobija na planini Bobiji, 1272 metra. Azbukovicu preseca nekoliko bujičnih reka koje se ulivaju u Drinu a najpoznatije su Trešnjica i Ljuboviđa.

Ponosni su Azbukovčani i na reku Drinu, koja je, tvrde, najčistija upravo u svom toku od Bajine Bašte preko Ljubovije do Malog Zvornika.

U poslednjih nekoliko godina uz samu reku sve je više ugostiteljskih etno objekata, u kojima su kapaciteti uglavnom popunjeni tokom cele godine.

"U Ljuboviji smemo pod garanciju da kažemo da imamo jednu gostoljubivost koja je po Srbiji retko viđena. Mi naše goste dočekujemo kao slavske goste, a za slavskog gosta znate da se uvek izdvaja najlepše, najbolje i najvrednije što možemo da mu pružimo", poručuje Nikola Knežević, ugostitelj iz Vrhpolja.

U neposrednoj blizini Ljubovije nalazi se i 13 crkava i četiri manastira, zbog čega je verski turizam u tom kraju u poslednjih nekoliko godina u ekspanziji.

U Turističkoj organizaciji opštine Ljubovija kažu da je ova godina bila rekordna kada je reč o posećenosti njihovog kraja.

"Poseban akcenat stavljamo na sportsko-rekreativni turizam, naše lovačko udruženje je izuzetno dobro ogranizovano, imaju svoju fazaneriju, gazduju jednim velikim lovištem, tako da je lovni turizam nešto na šta ćemo staviti akcenat, zatim planinarenje, brojni planinari već dolaze u naš kraj", ističe direktorka Turističke organizacije Ljubovija Slađana Grujičić.

Koliko je Ljubovija primamljiva gostima svedoči i podatak da samo u vreme Drinske regate taj kraj poseti oko 20.000 ljudi iz cele Evrope.

Turistička organizacija opštine Ljubovija
Vojvode Mišića 45
15320 Ljubovija
Telefon: 015/561-050
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.; Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
web: www.turistickaorganizacijaljubovija.rs


Izvor: Slavica Džinović; Radio - televizija Srbije
Foto: Turistička organizacija Opštine Ljubovija