Gornja Trepca 2
Na samo 130 km od Beograda, nalazi je jedinstvena Atomska banja. Okružena šumovitim brdima i planinama, na nadmorskoj visini od 460 m, predstavlja jedinstvenu oazu mira i tišine. Moglo bi se reći da je smeštena u trouglu između gradova Čačka, G.Milanovca i Kraljeva, na udaljenosti 18km od Čačka, 9km od G. Milanovca (preko Vujna), 140 km od Beograda ibarskom magistralom.

Atomska Banja Gornja Trepča se nalazi u jugozapadnoj Šumadiji, u severnom delu čačanske kotline, na obroncima planina Vujan i Bukovik, u uskoj kotlini rečice Banje, na nadmorskoj visini od 460m. Moglo bi se reći da je smeštena u trouglu između gradova Čačka, G.Milanovca i Kraljeva, na udaljenosti 18km od Čačka, 9km od G. Milanovca (preko Vujna), 140 km od Beograda ibarskom magistralom.

Uzevši u obzir povoljne klimatske činioce i netaknutu prirodu u kojoj je Banja smeštena, može se reći da je idealno mesto za boravak svakog čoveka svakodnevno izloženog stresu i štetnim uticajima iz vazduha, vode, hrane. Povratak prirodi je iskonska težnja sve većeg broja ljudi, a ovaj ekološki biser, pruža mogućnost njenog ostvarenja.
Trepca 4
Klima je izuzetno blaga, umereno-kontinentalna. Temperatura vazduha je bez većih dnevnih i godišnjih kolebanja. Planinski obronci obrasli su gustom šumom bresta, bukve, hrasta, belog jasena, cera, graba, lipe, kao i sa 5 hektara četinarske šume koja čitavom predelu daje nezaboravan izgled.

Sama Banja smeštena je u uzanoj kotlini rečice Banje, više izgrađena na levoj nego na njenoj desnoj obali.

Vazduh je ovde, čist, planinski, a tišina i mir veličanstveni.Temperatura vazduha je bez većih dnevnih i godišnjih kolebanja. U vrelim letnjim mesecima, kada u ravničarskim predelima vladaju velike žege, ovde je temperatura niža za nekoliko stepeni, a noći su vrlo prijatne i sveže. I vazdušna strujanja su umerena, zbog već opisane zaklonjenosti Banje planinskim vencima i bogatim biljnim pokrivačem, ali to ne znači da nema dovoljno sunca i sunčanih dana.

Termomineralna voda Atomske Banje je slabo alkalna, hidrokarbonatna, oligo mineralna, akratoterma. Temperatura vode je 29,8°C. Ovo je jedna od najproučavanijih termomineralnih voda na teritotiji naše zemlje a prve hemijske analize datiraju još iz 1904.godine ( dr Žege, dr Nikolić).
Gornja Trepca 1
Zbog svojih specifičnih fizičkih i hemijskih karakteristika ova voda je prava retkost. Koncentracije mikroelemenata , makroelemenata kao i radioaktivnih elemenata, kao i njihovi međusobni odnosi daju joj specifično lekovito dejstvo, posebno na nervna i mišićna tkiva. Efikasnosti rehabilitacije koju nudi ova ustanova potvrđena je kliničkim studijama koje su sprovedene u predhodnim godinama i u koje su uključeni pacijenti oboleli od multipleks skleroze i reumatskih bolesti.
Izvor i Foto: Atomska banja Gornja Trepča