Leto na Dunavu 5
Najmanji konj na svetu, prelepe peščane ade, vina starih srpskih sorti i adrenalinska čarda kraj Dunava pod debelom hladovinom - sve se to nalazi na samo 20 kilometara od Beograda.

Stara Pazova nudi savršeno mesto za vikend-predah, ali i pravu letnju avanturu koja može da zameni i odmor na moru. Do Stare Pazove i istočnog Srema se auto-putem stiže brzo, a ova opština je čuvena po tome što ima najmanju stopu nezaposlenosti u Srbiji.

Belegiške ade se nalaze na desnoj obali Dunava, između Belegiša i Preliva, na banatskoj strani. Ima ih nekoliko i prave su rečne oaze za kampere i ljubitelje prirode, reke i ribolova. Na najvećem ostrvu se nalazi popularna peščana plaža, ali i drveće koje daje hlad za odmor.

Najlepši vidikovac u Belegišu, sa spektakularnim pogledom na Dunav i Beograd je “Drim Denjub houm”. Kompleks ima prelep travnjak, plemenite četinare i lišćanje, sportske terene, kao i prostor za odmor ili opuštanje. Nedaleko, u selu Surduk je vinarija “Milanović” u čijem se vinogradu uzgajaju domaće sorte, a na širokom tremu mogu da se popiju hladna vina “sila”, “neoplanta”, italijanski rizling ili “franovka”.

Velika atrakcija u ovom kraju je konjički klub “Mirela” koji raspolaže sa dva manježa, rasnim konjima, školom jahanja sa iskusnim trenerima, vožnju fijakerom, ali i najmanjim konjem u Evropi! Kuriozitet je i što ovde može da se proba kobilje mleko koje je, inače, najskuplje na svetu.

Poklonici kulture znaju da se prvi privatni muzej Srbije nalazi u Novim Banovcima. Stari žitni magacin sa zbirkom neoavangardne umetnosti (jugo-dada, ruski konstruktivizam, visoka moderna, beogradski nadrealizam, bečki akcionizam) meštani zovu “neobična kuća bez prozora i krova”, a otvaranje i zatvaranje sezone je uvek spektakularan događaj.


Serija “Komšije” snimana je u restoranu “Bašta pustolova” u Starim Banovcima, u čijem se sklopu nalazi i Klub ljubitelja ekstremnih sportova “Pustolov”, sportski teren za odbojku na pesku i veštački zid. Ovde organizuju i vožnju kanuom od Banovaca do Surduka, a imaju kamp i bungalove.
Autor teksta i fotografije: A. Mikata; Večernje Novosti