oplenac
Uputite se u Šumadiju, istorijsko srce Srbije, i posetite Kraljevski kompleks u Topoli i naučite nešto više o Prvom srpskom ustanku protiv Turaka koji je predvodio Karađorđe – osnivač kraljevske dinastije početkom 19. veka.

Crkva Sv. Đorđa dominira kraljevskim kompleksom sa impresivnim mozaikom sačinjenim od 40 miliona delića obojenog stakla. Knez Aleksandar Karađorđević je ovde podigao prve vinograde, a Petar I Karađorđević je počeo zidanje crkve mauzoleja i celog istorijsko-memorijalnog kompeksa koji danas zovemo Zadužbina Karađorđevića na Oplencu.

Kraljevska vinarija je takođe deo kompleksa, a tradicionalni recepti za pravljenje vina i dalje su u potrebi.

U Kraljevskoj vinariji, koja je deo kompleksa na Oplencu održava se  Festival šumadijskih vina, a pored tradicionalne izložbe likovnih radova "Umetnost i vino", muzičkog i edukativnog programa, održava se i degustacija vina u degustacionoj sali Kraljevske vinarije.

Adaptacija višenamenske sale za organizovanje zajedničkih aktivnosti vinara šumadijskog vinskog regiona u Kraljevskoj vinariji predstavlja integralni deo projekta "IMPULS wine", čiji je nosilac Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

Nakon Festivala šumadijskih vina, možete se uputiti u etno-krčmu Karađorđev vajat u obližnjem selu Orašac. Nakon opuštenog ručka, dan možete završiti u spa-rizortu u Aranđelovcu ili obići i manastir iz 15. veka Manasiju blizu Despotovca, koja je kandidat za zaštitu Uneska.
Izvor: B92
Foto: www.oplenac.rs