Grad Subotica se nalazi na severu Republike Srbije, duž glavnih evropskih koridora i između dve reke: Dunava i Tise. Ono što čini ovaj grad drugačijim su izvanredno kulturno nasleđe, bogato ukrašene građevine, multikulturalni duh i evropski šarm. Subotica je poznata po svojoj opuštenoj atmosferi, dobroj hrani i kvalitetnim vinima i nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
suboticki spomenar
Donosimo vam zanimljive lokacije Subotice koje su simboli grada i koje obavezno morate posetiti.

GRADSKA KUĆA

Gradska kuća u Subotici svakako predstavlja najpoznatiji objekat u gradu i predstavlja simbol grada. Najveća je, a po mnogima i najlepša građevina Subotice. Podignuta je u periodu od 1908. do 1910, po projektu budimpeštanskih arhitekata Marcela Komora (1868—1944) i Dežea Jakaba (1864—1932). Zgrada ima status spomenika kulture od izuzetnog značaja.
Gradska kuca 9

PLAVA I ZELENA FONTANA I RAJHLOVA PALATA

Oko Gradske kuće se nalaze dve fontane od čuvene žolnai keramike – jedna je plave boje, dok je druga zelene i sigurno daju čar trgu oko Gradske kuće. Treba napomenuti da zelena fontana nije u funkciji.
Fontane Rajhl 4
Nedaleko odatle nalazi se i ne manje poznata prelepa Rajhlova palata, porodična kuća poznatog peštanskog arhitekte Ferenca Rajhla. Inspiraciju za ovakvu kuću Rajhl je našao u folklornim elementima mađarske pokrajine Erdelj i stilski pripada secesiji.
Fontane Rajhl 5
Danas je u njoj smeštena Galerija moderne umetnosti.

SUVENIRNICE I PRODAVNICE RUKOTVORINA

Subotica predstavlja veliki turistički centar i kao takav nezamisliv je bez prodavnica suvenira.
Natura stil 20

Zavirili smo u u prodavnicu suvenira i rukotvorina "Natura Stil" u samom centru Subotice na Trgu Cara Jovana Nenada 11.

"U suvenirnici se mogu prevashodno kupiti suveniri o Subotici. To podrazumeva suvenire sa motivom Gradske kuće, proizvode od slame, razne heklane i unikatne stvari, proizvode od kukuruzovine, keramike i stakla, pruća, kože kao i predivne knjige o Subotici. Tu su i proizvodi domaće radinosti koji čine 90 odsto proizvoda u suvenirnici "Natura Stil". To predstavlja izuzetno bogatstvo kako za grad tako i šire." - priča nam Stojanka Novaković, vlasnica prodavnice suvenira i rukotvorina "Natura Stil".

GRADSKI MUZEJ

Gradski muzej u Subotici smešten je u jednu od najlepših secesijskih zgrada. Građena je po planu braće Vago. Nekad je bila štamparija, a od 2008. godine, uz pomoć lokalne samouprave, preuređena je i koristi se za potrebe muzeja. U zgradu lepog izgleda smestio se muzej u kome se danas prikazuju povremene izložbe, dok je likovna galerija na raspolaganju publike.

NARODNO POZORIŠTE

Narodno pozorište je profesionalno, repertoarsko pozorište koje neguje kulturni identitet svih zajednica u Subotici i jedinstveno je u Srbiji, jer radi na dva jezika i ima dva ansambla: Dramu na srpskom jeziku i Dramu na mađarskom jeziku.
Narodno pozoriste 2
Po pitanju repertoara pokušava da zadovolji različite interese publike i okrenuto je publici različitog profila i starosnog uzrasta.

SINAGOGA

Sinagoga u Subotici je sagrađena 1902. godine. Godine 1974. proglašena je za spomenik kulture od izuzetnog značaja. Građena je po projektu budimpeštanskih arhitekata Marcela Komora i Deže Jakaba, saradnika arhitekte Edena Lehnera, tvorca mađarske varijante secesije.
Sinagoga 5
Sinagoga je jedno od najvrednijih srednjeevropskih ostvarenja ove vrste sakralne arhitekture. Odlikuju je smela i moderna arhitektonska rešenja, ukrasi od vitraža, kao i stilizacije preuzete iz mađarskog folklora, kao što su stilizovane latice ruža, ljiljana i karanfila i paunovog perja.

DUDOVA ŠUMA

Park Dudova šuma je udaljen oko 2 kilometra od centra Subotice nalazi se u blizini subotičke hale sportova.

Na prostoru na kom se danas nalazi park, zbog peskovitog tla, prvo su bili voćnjaci, a krajem XIX veka je formiran Gradski rasadnik. Vremenom je rasadnik počeo da gubi svoju funkciju, a početkom 20 veka, za potrebe fabrike Svilana, uzgajaju se plantaže dudova. Nakon što je fabrika ugašena, površinom su počela da preovlađuju samonikla stabla. U drugoj polovini prošlog veka su izgrađeni teniski tereni i infrastruktura, i park počinje da služi za odmor i rekreaciju.
Dudova suma 2
Tokom 2012. godine urađena je kompletna rekonstrukcija parka. Uz centralno šetalište, izgrađeno je elipsoidno jezero površine 400 m2, popločane su staze za šetnju, obnovljena je trim staza, postavljene su nove sprave za vežbanje, uređeno je igralište za decu, formiran je kutak za ljubitelje šaha, i postavljene su nove klupe.

PALIĆKO JEZERO

Palićko jezero se nalazi 8 km od Subotice, pored mesta Palić koje je, upravo zbog jezera značajan turistički centar Vojvodine. Jezero je eolskog porekla i predstavlja najveće jezero u Srbiji nastalo prirodnim putem. Deo je zaštićenog područja Park prirode Palić.
Palic 7
Palić pruža izuzetne mogućnosti za sport i rekreaciju. Jezero je u obliku nepravilne elipse i da bi se obišlo treba pešačiti 17 km. Na obali jezera postoje uređena kupališta. "Ženski štrand" je slikovito secesijsko zdanje koje ukazuje na izvorište ideje u narodnom graditeljstvu-sojenice nad vodom. Turisti se na jezeru mogu baviti veslanjem, jedriličarstvom i ribolovom, a u okolini jezera su lovišta. Zbog lošeg kvaliteta vode, kupanje na Palićkom jezeru nije dozvoljeno ali su tu zato fudbalski, odbojkaški i košarkaški tereni, atletska staza, dečije igralište, otvoreni i zatvoreni bazeni.

ZOO VRT PALIĆ

Zoološki vrt je baziran na koncepciji prikazivanja životinja bez klasičnog kaveza, sa sistemom suvih i vodenih kanala. Bogati botaničko-hortikulturalni sadržaji se upotpunjuju sa životinjskim svetom. Posebno je atraktivna jedna od najstarijih građevina, "kuća labudova", koja ima oblik srednjevekovnog zamka.
ZOO 1
Raspolaže sa 170 životinjskih vrsta, odnosno oko 2000 primeraka životinja koje su smeštene u četrdesetak volijera, kaveza ili objekata. Godišnje ga posećuje oko 160.000 posetilaca iz zemlje i inostranstva.

VINARIJA ZVONKO BOGDAN

Vinarija Zvonko Bogdan se nalazi između jezera Palić i Ludaš. Priča o ovoj vinariji počinje od kvaliteta, pre svega od izbora najboljih lokacija za vinograde, najsavremenije vinarske opreme pa do impresivne zgrade vinarije izgrađene u tradicionalnom stilu karakterističnom za arhitekturu Palića.
Zvonko Bogdan 1
U objektu vinarije, na prostoru od 5800 m2, pored proizvodnog dela nalaze se i klub sala namenjena turističkim obilascima i degustaciona sala sa pogledom na barik podrum.
Zvonko Bogdan 2
Vinarija je opremljena modernom tehnologijom za proizvodnju visokokvalitetnih vina isključivo od grožđa iz ovih vinograda.

SAKRALNI OBJEKTI

Srpska pravoslavna crkva Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Subotici podignuta je 1726. na najvišem delu nekadašnjeg starog grada. Sadašnji izgled ove barokne crkve datira iz 1910. godine, kada je podignut novi toranj i postavljen novi ikonostas. Crkva je posvećena Sv. Vaznesenju Gospodnjem.
crkva Svetog Vaznesenja Gospodnjeg
Na ostacima srednjovekovne tvrđave, koja datira iz XV veka, podignuta je 1736. godine franjevačka crkva posvećena sv. Mihovilu.
franjevacka crkva
Uz crkvu je dograđen samostan u kom se nalazi kapela posvećena zavetnoj slici, Crnoj Gospi.

Tu je i Katedrala,  građevina kasnog baroka, u narodu poznata kao Velika crkva, posvećena zaštitnici Subotice Sv. Terezi Avilskoj čiji se lik nalazi i na gradskom grbu. Katedrala je podignuta 1779. godine i od tada je nekoliko puta je obnavljana. Godine 1974. Papa je nagradio crkvu naslovom manje bazilike.

Potrudili smo se da skupimo interesantne lokacije koje krase Suboticu, a sigurno smo neke i zaboravili pomenuti, ali ostavljamo Vama dragi čitaoci slobodu da ih pomenete u komentarima.

IZVOR: Zanimljive Destinacije uz pomoć Wikipedie, visitsubotica.com, suteatar.org, bgmap.rs, josu.rs, gradskimuzej.subotica.rs
FOTO: Lidija Arsenović - Zanimljive Destinacije