Na istoku Srbije, na padinama planine Beljanice, nalaze se Lisine. Smeštene su na oko 20 kilometara od Despotovca. Lisine su jedna od najpopularnijih destinacija u ovom delu zemlje, prvenstveno zbog činjenice da se ovde nalazi jedan od najlepših vodopada u Srbiji.
Na nekoliko stotina metara od vodopada nalazi se izvor reke Veliko Vrelo. Izvor, reka i vodopad su od 1995. godine zaštićeni uredbom Vlade Republike Srbije, kao Spomenik prirode Lisine.
Ime Lisine potiče od istoimene kotline. Najpopularnija atrakcija je svakako vodopad Veliki buk, za koga se dugo smatralo da je najviši vodopad u Srbiji. Smešten je na oko 400 metara nadmorske visine, dok se oko 300 metara uzvodno nalazi izvor reke Veliko Vrelo. Najveća kaskada vodopada je oko 20 metara, dok se iznad nje nalazi nekoliko manjih kaskada.


Voda se sliva u jezero duboko oko 5 metara, poznato i pod imenom “veliki vir”. Vodopad nosi ime Veliki buk zbog velike buke koju voda pravi. Količina vode koja se sliva varira i zavisi od vremenskih uslova. Raspon se kreće od 120 pa sve do 10 000 litara u sekundi. Tokom letnjih žega izdašnost Velikog Vrela se smanji, pa je samim tim i vodopad manje impresivan. Međutim, tokom pune snage reke, vodopad izgleda zaista predivno. U neposrednoj blizini vodopada nalaze se restorani, pokraj kojih protiče penušava i bistra voda. Celokupanom ambijentu doprinose i lepo uklopljeni etno objekti. Odlična hrana i ljubazni domaćini, kao i umirujući zvuk vode, čine doživljaj potpunim.
Dolazak na Lisine ne sme da protekne bez posete svim atrakcijama Velikog Vrela, pa samim tim ni bez odlaska na izvorište. Veliko Vrelo spada u grupu snažnih kraških izvora. Veliki broj podzemnih voda svoj put probija kroz prelepo stenovito izvorište. Od pitome i spore rečice pri izvoru, Veliko Vrelo dobija na snazi. Put do izvora Velikog Vrela je lepo uređen i ispunjen je mestima za izlete. Duž puta, kao i uostalom u čitavoj okolini, često se sreću gušteri zelembaći.
Nizvodno od vodopada reka Veliko Vrelo probija svoj put. Na putu do podnožja, dugom nekoliko stotina metara, nalazi se još par restorana. Posebnu atrakciju ovih ugostiteljskih objekata čine ribnjaci u kojima se uzgaja pastrmka. Pastrmka je inače neizostavni specijalitet gotovo svih restorana na Lisinama.
Put koji vodi prema Lisinama nije baš idealnog kvaliteta. Svega kilometar od Despotovca nalazi se Park minijatura, u kome se mogu videti modeli srednjevekovnih manastira. Na otprilike polovini puta od Despotovca do Lisina je odvajanje za Resavsku pećinu, kao i za manastir Ravanicu. Put do Ravanice vodi preko Senjskog rudnika, najstarijeg aktivnog rudnika mrkog uglja u Srbiji. U povratku ne treba propustiti ni manastir Manasiju, smeštenom na svega nekoliko kilometara od Despotovca.
Lisine, smeštene u jedinstvenom i predivnom prirodnom ambijentu, idealna su destinacija za uživanje. Predivan pejzaž, melodični zvuk vode, kao i ukusna hrana, od Lisina čine pravu oazu za zaboravljanje svih briga.

Lepote Srbije – Vodopadi za koje niste čuli
Lepote Srbije: Vodopadi ''Malo vrelo''
Ledeni vodopadi Stare planine

Izvor: bojancuha; destinacijeusrbiji.rs
Video: Milan Trifunović