Planina Goč je jedna od nižih planina u Srbiji. Prostire se između reka Ibra i Zapadne Morave, južno od Vrnjačke Banje. Pripada sklopu severnokopaoničkih planina i pruža se u pravcu zapad-istok. Goč je od Vrnjačke Banje udaljen 13 kilometara, a od grada Kraljeva 31 kilometar. Od Beograda je udaljen oko 200 kilometara. Najviši vrh Goča je Ljukten, koji dostiže visinu od 1 216 metara.
Goc 1
Prema severu ovaj masiv je povezan sa planinom Stolovi, a prema jugu se naslanja na masiv Kopaonika. Pruža se na teritoriji dve opštine, Kraljeva i Vrnjačke Banje.
Goc 2
Planinu Goč odlikuje raznovrsnost biljnog sveta. Masiv je ispunjen bukovom i jelovom šumom, a tu su i gočki bor, plemeniti lišćari, hrast kitnjak, kao i četinarski egzoti. Goč je ispunjen šumskim jagodama, kao i raznovrsnim lekovitim biljem. Takođe, planinsko područje bogato je mirisnim livadama, na kojima medonosnu ispašu imaju pčele. Padine Goča ukrašene su brojnim voćnjacima i vinogradima. Mikroklima Goča i čist vazduh, zahvaljujući prostranim šumama, povoljno utiču na anemične osobe, jačanje metabolizma i nervni sistem.
Goc 4
Šire područje Goča ispunjeno je bogatom faunom. Na ovom prostoru registrovano je 317 vrsta insekata, od kojih se čak 57 vrsta ubraja u retke i ugrožene na nacionalnom i međunarodnom nivou. Osim toga, zabeleženo je 129 vrsta ptica, od kojih mnoge imaju status od nacionalnog značaja. Tu je i 27 vrsta sisara, od kojih posebnu vrednost ima vidra, koja je zakonom zaštićena kao prirodna retkost.
Goc 5
Goč ima veoma razvijenu turističku ponudu. Ovo je sjajna planina za uživanje u prorodi. Brojne pešačke staze vode do izvora čiste vode, mesta ispunjenih pečurkama, lekovitim biljem, šumskim voćem… Tu je i veštačko jezero Gvozdac, idealno za organizovanje izleta. Posebnu atrakciju čine ribnjaci ispunjeni gočkom pastrmkom. Ovde posetioci mogu uživati u ukusnoj hrani i predivnom ambijentu. Domaćini u ponudi imaju i sir i kajmak, a za dobro raspoloženje domaću rakiju. Ljubiteljima prirode u susret će izaći i članovi planinarskih društava, koji brinu o uređenosti i obeležavanju pešačkih staza.
Goc 6
Na Goču je razvijen i zimski turizam. Tokom zime formira se zimski pokrivač prosečne debljine oko 50 centimetara, mada ponekad dostiže i ceo metar. Na kraljevačkoj strani planine nalaze se dve ski staze. Prva je dužine 300 metara i namenjena je za početnike i decu. Druga staza ima dužinu od 1 400 metara sa žičarom od 1 150 metara. Gornji deo staze ima blagi nagib zbog čega je pogodan za početnike. Donji deo ski staze je strm i preporučuje se za rekreativce. Sa banjske strane Goča nalaze se dve ski staze dužine 500 metara. Kapacitet žičare je 1 200 skijaša na sat, a takođe postoji i mogućnost noćnog skijanja. Na Goču se organizuje škola skijanja, a takođe se u ponudi nalazi mogućnost iznajmljivanja opreme.
Goc 7
Područje Goča i okoline ispunjeno je brojnim kulturno-istorijskim spomenicima. Svakako najinteresantniji je “rimsko groblje”. Na njemu su sahranjivani Sasi, rudari koji su u Srbiji boravili u vreme dinastije Nemanjića. U okolini se nalaze manastiri Drenča, Rudenica i Melentija, kao i ostaci srednjevekovnog grada Koznika. Osim spomenika, nezaobilazni su i čuveni podrumi vina vinarije “Župa”. Boravak na Goču može da se upotpuni odlaskom u Vrnjačku Banju ili posetom gradu Kraljevu. Goč nudi odlične uslove za uživanje i odmor. Baš zbog toga ovu planinu posećuje sve veći broj turista.
Izvor: destinacijeusrbiji.rs
Foto: goc.rs