Istorijski spomenik Markovo kale ili Markov grad, ostatak tvrđave koju je navodno izgradio Marko Kraljević, nalazi se na svega 4,5 kilometra severno od Vranja, na starom putu Vranje - Leskovac. Ostaci tvrđava sa koje se pruža predivan pogled na grad i oko koje se isprepletaju razne priče i legende, iako ima potencijala, daleko je od turističko-istorijske atrakcije jer su prilično zapušteni i nepristupačni.
markovo kale1
Sagovornici "Večernjih novosti" kažu da su svesni istorijskog značaja, ali da hronični nedostatak novca ne pruža mogućnosti za stvaranje osnovnih uslova za predstavljanje ovog utvrđenja domaćim i stranim turistima.

- Počeli smo da razmišljamo da zajedno sa Narodnim muzejem konkurišemo kod domaćih i stranih donatora za stvaranje optimalnih uslova za dolazak na Markovo kale. Parking, osvetljenje i prilazni put do utvrđenja su osnovne stvari koje bi za početak omogućile dolazak ekskurzija - kaže Tomislav Stojanović, direktor Turističke organizacije u Vranju.

Sa njim se slaže i direktor muzeja Nenad Stojiljković koji kaže da se, uprkos pričama i eksponatima koji sa ovog utvrđenja postoje u muzeju, potpuni doživljaj o značaju ovog utvrđenja stiče tek kada se ovo mesto poseti.
markovo kale
Neki izvori kažu da je to bio grad Kraljevića Marka, a drugi tvrde da se grad neko vreme zvao Golubinje. Legenda kaže da je Marko boravio u tom zamku i hrabro ga branio od Turaka. A kada je Marko pred turskom premoći morao da uzmakne, on je sa svojim Šarcem sa stene u kojoj je ostao otisak njegovog ogromnog kopita, preskočio na planinu Pljačkovica, a zatim odatle na zapadnu Krstilovicu, gde se kod sada razrušene Crkve Svete Trojice prekrstio.

NEMA PLANA
Iako postoji dobra volja da se Markovo kale prezentuje onima koji nisu iz Vranja kao nešto vredno pažnje čini se da ne postoji tačan plan u kom pravcu bi se kretala najpre zaštita od propadanja ovog objekta, a zatim i stvaranje uslova za njegovo prezentovanje. U međuvremenu ispod zidina Markovog utvrđenja o posetama svedoči đubre koje izletnici ostavljaju za sobom.
- Kao neko ko je odrastao u Vranju, imam emotivni odnos prema ovom lokalitetu i zaista ću se potruditi da sačuvamo bar ono što je od njega ostalo. Još dok sam bila dete, fasciniralo me Markovo kale svojom tajanstvenošću, naročito kada su mi roditelji pričali u podnožju legende o njemu. Jedna legenda kaže kaže da je Marko Kraljević odatle uzimao vruć hleb koji je njegova majka pekla za radnike koji su zidali njegov grad u Prilepu. Hleb bi bio još vruć kada ga donese u Prilep - kaže gradska većnica za kulturu Nela Dimitrijević.

Tačno vreme izgradnje vranjske tvrđave se ne zna, ali je izvesno da je postojala u 13. veku. U turskim zvaničnim spisima nazi va se "Kale-i Ivranija" - tvrđava Vranje.
KRISTALNA ČAŠA

Nela Dimitrijević kaže da, iako u Srbiji ima više ostataka srednjovekovnih tvrđava, Markovo kale se razlikuje po vrednim eksponatima, među kojima je i kristalna čaša izložena u Narodnom muzeju u Vranju.

To je, dodaje ona, dovoljno veliki razlog da se najpre spreči dalje propadanje ostataka ovog utvrđenja, a onda i da se ono zaštiti.
Izvor: Jelena Stojković; Večernje Novosti
Foto: Wikipedia, tt-group.net