Manastiri su oduvek bili, i jesu, duhovni centri, kulturna središta i narodna zborišta. U Srbiji postoji veliki broj takvih centara, svetih crkava i manastira, koji, vekovima već, zrače božanskom svetlošću. Jedan od takvih nosilaca svetlosti je u Posavotamnavi, manastir Kaona. Nastao je u 14-om veku, a prva crkva sagrađena na ovom mestu datira iz druge polovine 11-og veka.
Kaona 33
Narodno predanje kaže da je ova svetinja zadužbina Ikonije, sestre Miloša Obilića. Pisane podatke o izgledu stare manastirske s crkve ne nalazimo pre 1756-te godine, što znači tek posle njene obnove. Stara crkva je bila mala, zidana kamenom, sa veoma malim prozorima (nalik na puškarnice) i pokrivena šindrom. Freskopis koji je rađen između 1756 - 1766 godine, Turci su izboli kopljima i nadžacima. I danas se mogu naći komadići maltera sa obojenom glatkom površinom.
Kaona 01
Sadašnja manastirska crkva, posvećena Svetom Arhangelu Mihailu, podignuta je u vizantijskom stilu, na temeljima stare crkve 1892. godine. Zidana je ciglom na kamenom temelju, u koji su uzidani svi spomenici sa monaškog groblja koje se nalazilo u manastirskom krugu.*
Kaona 02
Od dve malene rečice koje opasuju manastir, 1982. godine napravljen je ribnjak.
Kaona 32
U ćutnji i svedočenju vode, čudesne tvorevine Božje, ogleda se svakog jutra svetinja kaonska u svojoj nenametljivoj lepoti.
Kaona 03
U želji da sačuva lepi običaj postavljanja krstova na raskršćima, manastirsko bratstvo obnavlja dotrajali drveni krst u centru Kaone 1983. godine.
Kaona 09
U toku toplih letnjih dana, neretki manastirski gosti vreme rado provode u sobrašici, koju je bratstvo manastira projektovalo i podiglo 1983. godine. Veliki okrugli sto, bez prednjeg mesta, podseća nas da smo svi zajedno u istoj borbi i pre svega u ljubavi, jedno u Hristu Bogu našem.
Kaona 19
Prilikom postavljanja stubova sobrašice, otkriven je deo starog zida iz prošlih vekova. Predviđena su arheološka iskopavanja.
Kaona 07
U podnožju prirodnog amfiteatra, nalazi se istočnik vode kaonske, koji je obnovljen 1984. godine i postavljen ka istoku, umesto ka jugu, kako je do tada bilo. Posvećen je Istočnom Petku.

Analizom stručnjaka utvrđeno je da je ova voda, čija je temperatura uvek 11 stepeni, jedna od najkvalitetnijih u Srbiji. Posebno je lekovita za oči.
Kaona 30
Na zidu istočnika urađen je mozaik Gospoda Isusa Hrista, Istočnika vode žive.

1984. godine urađen je projekat krstionice u ranohrišćanskom stilu, prve u Srbiji posle sedam vekova, a po uzoru na krstionicu iz Tebe Tesalijske. Radovi su završeni sledeće godine, a svečano osvećenje izvršila su tri Episkopa uz prisustvo velikog broja sveštenika, monaha i blagočestivih hrišćana.
Kaona 24
Sveta tajna krštenja obavlja se potpunim pogruženjem u vodu u krstolikom belom bazenu, što novokrštenima daje poseban osećaj.

Manastir Kaona danas doživljava svoj najveći uzlet, koji prati blagoljepije-opšta krasota doma. U crkvu je uvedeno podno grejanje. Naši najpoznatiji ikonopisci Dragan Marunić i Nikola Lubardić đakon, završili su veliki i važan posao-freskopisanje crkve.
Kaona 25
Sav duborez u crkvi: ikonostas, ulazna vrata, pevnice, tronove i ostalo radio je jeromonah Dorotej, sabrat manastira kaonskog.
Kaona 28
U manastirskoj radionici izrađuju se sveće čistog voska, svih veličina. Posebno su pozna ukrasne slavske sveće.
Kaona 27
Po potrebi monasi rade sitoštampu.

Bratstvo manastira kaonskog priprema projekat nove zgrade, u kojoj će biti smeštene biblioteka i riznica, i izložene ikone koje su pripadale ikonos-tasu iz 1766. godine, bogoslužbene knjige ( od 1686. do 1855. godine ) i drugi vredni sakralni eksponati.

IZVOR: Opština Vladimirci, Turizam
FOTO: Zanimljive Destinacije