Zimska atrakcija - Idealno je vreme za posete srpskoj planinskoj lepotici i za uživanje u jedinstvenim prizorima snegom prekrivenih predela i ledom okovanih reka
Jedna od najlepših planina Srbije, ali i Balkana, Stara planina, osim leti, predstavlja pravu atrakciju i zimi, kada nepreglednim vrletima zavlada surova klima i kada se ka ovoj planinskoj lepotici upute samo pravi avanturisti, željni jedinstvenih prizora.


Ipak, vreme kada padne prvi sneg idealno je da se poseti planina, naročito mnogobrojni vodopadi na plahovitim planinskim rekama koji, okovani ledom, predstavljaju jedinstven doživljaj i pravi užitak za sve istinske zaljubljenike u prirodu.

Vredno truda
Najinteresantnija tura zimi svim zaljubljenicima u planinu svakako je obilazak vodopada Tupavica, jednog od, iako ne najviših, sa svojih 25 metara sigurno najlepših u Srbiji.
Kada led okuje vodu on se pretvara u jedinstveno lepu kreaciju kakvu samo priroda može da napravi. Da bi se video vodopad neophodno je jednoipočasovno pešačenje od sela Dojkinci, poslednjeg staroplaninskog sela, putem ka rezervatu smreče Arbinje. S obzirom na to što ni ovaj vodopad nije propisno obeležen, treba sa sobom voditi nekog od dobrih poznavalaca planine, ili planinara iz Planinarskog društva „Vidlič" iz Pirota, koji često zimi obilaze vodopad.
 

Jedinstveni prizor lepote
Osim Tupavice treba obići i druge staroplaninske vodopade, kao što su Draganov vir, koji se nalazi na četiri kilometara uzvodno od Tupavice, vodopadi na Toplodolskoj reci, Kurtel, Piljski i fantastični Čunguljski skok sa impozantnih 45 metara pada.
Ipak, Tupavica je najpristupačniji od svih, a po mnogima i najlepši, naročito zimi kada se na liticama vodopada umesto slapova vode naređaju ledenice čineći prizor zaista jedinstvenim i vrednim višečasovnog pešačenja po staroplaninskim vrletima. Za okorele avanturiste, na par sati pešačenja od Dojkinaca, penjući se ka Bodinom vrhu na skoro 1.500 metara nadmorske visine nalazi se i mesto Ponor, nazvano po reci koja ovde ponire.Ogromna uvala koju je milenijumima ova rečica vredno vajala na svom putu ka samim nedrima Stare planine predstavlja prizor koji svakoga ostavlja bez daha. Temperatura ponornice je sedam stepeni u proseku, a idući spletom kraških kanala voda izvire nedaleko od sela Dojkinci.
Oni najhrabriji usude se i da zađu u pećinu koja se nalazi na dnu uvale u koju reka ponire, ali se takva avantura ne preporučuje svakome, već isključivo onima koji imaju speleološkog iskustva i odgovarajuću opremu.
Samo grotlo u koje reka ponire visine je 1,8 metara, a širine do 80 centimetara. Za penjanje i silazak do Ponora potrebno je četiri sata penjanja umerenim tempom, ali užitak koji pruža svima koji je vide zimi zaista je vredan tog napora.

IZVOR: Press

Tekst i fotografije: Aleksandar Ćirić