Atrakcije - Vodopadi od kojih zastaje dah, sela u kojima kao da je vreme stalo pre nekoliko stotina godina, veliki broj srednjovekovnih svetinja, samo su neki od aduta koji Staru planinu čine pravim rajem za sve zaljubljenike u netaknutu priroduIako ne raspolaže turističkim kapacitetima visoke klase već se celokupni smeštajni kapacitet Stare planine, tačnije njenog pirotskog dela, svodi na dva motela i stotinak kategorisanih ležajeva u seoskim gazdinstvima, Stara planina iz godine u godinu privlači sve veći broj turista.
Ono što se nekada smatralo najvećom manom u poslednje vreme polako postaje prednost jer sve veći broj turista iz inostranstva, ali i iz zemlje traži upravo netaknutu prirodu.


Staroplaninski biseri
Svakako najveća atrakcija jesu vodopadi, kojih ima nebrojeno, a kako tvrde pirotski planinari, još ima potpuno neotkrivenih koje Stara planina ljubomorno čuva u svojim nedrima. Najlepši vodopadi nalaze se na brojnim pritokama i samoj Toplodolskoj reci. Čunguljski skok visok je 45 metara i jedan je od najinpozantnijih vodopada u Srbiji. Njegova karakteristika je da svake godine s proleća pomalo „raste", tako što bujične vode jednostavno raznose kamenje i zemlju sa mesta gde vodopad pada, pa je on iz godine u godinu sve veći. Takođe, jedan od najlepših je sigurno vodopad Tupavica, koji iako visok „samo" 25 metara, predstavlja jedan od pravih staroplaninskih bisera. Najveći je Piljski vodopad, koji je visok čitavih 68 metara.
Važna napomena je da ako se rešite da obiđete vodopade na Staroj planini, to ne radite bez vodiča, jer su mnogi vodopadi dobro skriveni, pa lako može da se zaluta, naročito u letnjim mesecima kada vegetacija „podivlja".

Mali Jerusalim
Još jedan od razloga zbog kog Staru planinu i uopšte pirotski kraj posećuje veliki broj turista jeste ogroman broj svetinja, od kojih mnoge potiču još iz srednjeg veka. Upravo zbog toga, ali i zbog velikog broja hodočasnika, vladika Nikolaj Velimirović je svojevremeno pirotski kraj nazvao „mali Jerusalim".Najveća atrakcija s aspekta verskog turizma sigurno je pećinska crkva Svetog Petra i Pavla, nedaleko od sela Rsovci. U njoj se nalazi jedinstvena freska u hrišćanskom freskoslikarstvu na kojoj je Isus prikazan kao mladenac - bez kose, zbog čega je u narodu poznata kao Ćelavi Isus. Prema predanju, crkva je izgrađena tokom 13. veka, a sagradili su je isposnici sa Sinaja. Crkva je pod zaštitom države od 1981. godine.

Zavojsko jezero
Zavojsko jezero, istinski staroplaninski biser, nalazi se u samom srcu planine. Dugačko je čak 18 kilometara i nastalo je tako što je brdo zbog erozije preprečilo put reci Visočici, pa je na tom mestu nastalo jezero. Voda u jezeru je prve A kategorije čistoće i uz minimalne intervencije može bez bojazni da se pije. Prebogato je svim vrstama ribe, od soma i šarana do kalifornijske pastrmke, zbog čega je pravi raj za ribolovce, koji ovde dolaze iz svih delova Srbije.

 

Ipak, i pored toga, sama freska prilično je oštećena jer su mnogi nevoljnici smatrali da teške neizlečive bolesti mogu izlečiti ukoliko na bolesna mesta stavljaju njene delove, pa je više od pola freske jednostavno skinuto. Freska je dobrim delom otpala sa zida pećine i zbog vlage, s obzirom na to da je reč o pećinskoj crkvi.


Još jedna velika staroplaninska atrakcija jeste manastir Svetog Đorđa nedaleko od sela Temska. Ovaj manastir potiče iz 16. veka i zadužbina je Dejanovića. Na pola sata vožnje od Stare planine nalazi se i čuveni Poganovski manastir, tačnije manastir Svetog Jovana Bogoslova, koji potiče iz 14. veka i pod zaštitom je Uneska. Manastir se nalazi na dvadesetak kilometara od centra Pirota idući ka Zvonačkoj banji.

Dinosaurusi
Stara planina mogla bi biti najstariji park dinosaurija na svetu, o čemu svedoči i dokumenat koji je 2001. izdao Zavod za zaštitu prirode Srbije. U njemu se navodi da postoji realna mogućnost da je Stara planina jedan od najstarijih parkova dinosaurusa na svetu, jer su na njoj otkriveni jedinstveni tragovi stari najmanje 250 miliona godina. Pronalazak fosilnih tragova tekodonata jedinstven je u ovom delu Evrope, a i u svetu.

 

IZVOR: Press Online