Prevare na koje turisti najčešće "padaju"

Varanje tursita, kojima su "oči gladne" svega što nepoznati grad i država imaju da ponude, karijera je mnogih koji žive u atraktivnim turističkim mestima. Evo nekoliko primera na šta da obratite pažnju kako se kasnije ne bi desilo da se pitate "gde mi je bio mozak?".
Dok ste na putovanju u nekoj stranoj zemlji, osim što se treba da znate da se opustite i uživate, uvek morate biti i na oprezu. Kažu da u stranoj zemlji treba ponavljati u sebi rečenicu: Ako izgleda predobro da bi bilo istinito, verovatno i jeste predobro da bi izgledalo istinito. Ali, ima i situacija, koje u startu "mirišu" na prevaru, samo ih treba na vreme uočiti i prepoznati.


Na sajtu lonelyplanet.com napravljena je lista najčešćih muljatora u čije klopke se lako upada ako niste dovoljno informisani, i zato - čitajte i učite!


Lažna policija - Nije neuobičajeno da Vas zaustavi lažni policajac sa zahtevom da vidi vaš pasoš ili vozačku dozvolu. Vrlo je verovatno da uoči neku "nepravilnost" vezanu za vizu ili izmisli saobraćajni prekršaj i zatraži da na licu mesta platite kaznu (što su radili i lažni policajci u Srbiji). Na ovo nikako ne nasedajte. Ponudite se da odete sa njim u policijsku stanicu sa izgovorom da želite da ispravite "nedostatak" ili nešto slično. Policajac će se tada najverovatnije izviniti i otići.

Oprezno sa policijom :)Taksisti na aerodromu - Vozači koji čekaju na aerodromima one koji su prvi put u gradu odraće do gole kože, samo ako ih puste. Od toga da će vas vozati i vozati uličicama kako bi vam naplatili što više do toga da će čak tražiti novac unapred i sa vašim novcem odvesti drugu mušteriju.
Pre nego što taksi krene, dogovorite cenu i platite tek kada vas dovede do odredišta. Bilo bi dobro da se unapred raspitate koliko bi mogla da košta vožnja od aerodroma do hotela ili nekog drugog mesta gde idete. A bilo bi dobro i da koristite usluge od licenciranih taksija.
 
Po Beogradu se i dalje prepričava kao je čovek iz unutrašnjosti Srbije vozom stigao do glavne železničke stanice i odatle uzeo taksi da ga preveze do autobuske, odakle je hvatao prevoz za nastavak putovanja. Ništa tu ne bi bilo strašno da razdaljina između dve stanice nije 100 metara, ili dva minuta laganog hoda. Taksista ga je, naravno, vozao kroz uličice desetak minuta, i naravno to naplatio.


 
"Vaš hotel je zatvoren" - U nekim zemljama ovo je uobičajena prevara. Vaš taksista će pokušati da vam uvali priču kako su hotel ili prodavnica u koji idete zatvoreni i preporučiće vam neki drugi i još bolji. Naravno, od vas će za to tražiti proviziju. Ova prevara je više neprijatna nego štetna, ali najbolje je da ne dođe do toga pa insistirajte da ipak želite ići tamo gde ste rešili.
 
 
Osigurajte skuter vašim ključem i katancem
Prevare sa skuterima - Skuter koji ste iznajmili ima dva ključa. Jedan je kod vas, a drugi ostaje u agenciji koja vam je skuter iznajmila. Kada ga posle vožnje parkirate, dolazi neko iz agencije za iznajmljivanje i "ukrade" ga, a od vas se onda traži da, naravno, platite gubitak, s obzirom da ste im kao garanciju ostavili pasoš ili neki drugi lični dokument. I potpisali ste ugovor (bez čitanja) da ćete platiti ako se nešto dogodi. Savet - za svaki slučaj imajte svoj katanac, kojim ćete zakačiti skuter za nešto.

Dobro osigurajte vaš skuter


Odlična ponuda u radnji - Pošto vas je prijateljski vozač taksija ili rikše uputio u povoljnu prodavnicu s tepisima, nakitom od korala ili nekim drugim privlačnim stvarčicama tipičnim za zemlju koju posećujete, obasipa vas ponudama kojima je teško odoleti. Razmislite dobro - jer to što kupite verovatno vredi mnogo manje nego što nameravate da platite.

IZVOR: Vestionline

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije