Najčudniji aerodromi na svetu

Širom sveta postoji mnoštvo neobičnih aerodroma, koji su atraktivni što zbog svoje bizarnosti, što zbog izuzetne tehnologije. Neki su izgrađeni usred mora i planinskih masiva, a da pritom nije reč o pomoćnim pistama, već o međunarodnim aerodromima kroz koje prođe veliki broj ljudi. Pogledajte šta je sve u stanju čovek da napravi.
Kansai, Japan
Šta možete da uradite u nedostatku tla za aerodrom? Ono što su uradili Japanci, to jest napraviti međunarodni aerodrom na veštačkom ostrvu. Aerodrom Kansai se nalazi u zalivu Osaka, a putnici do njega mogu doći automobilom, vozom ili trajektom. Aerodrom-ostrvo dugo je četiri, a široko nešto više od 2,5 kilometra i kažu da se može videti iz svemira.

Kansai


Gizborn, Novi Zeland
Aerodrom Gizborn na novozelandskom Severnom ostrvu verovatno je jedini aerodrom na svetu gde avioni povremeno moraju da zastanu i propuste vozove. Pista ovog aerodroma ukršta se sa prugom koja se koristi za teretni i putnički saobraćaj.

Gizborn


Bara, Škotska
Ostrvo Bara u istočnom škotskom arhipelagu jedino je mesto na svetu koje koristi plažu kao uzletište za redovne avionske linije. Zato se poletati, odnosno sletati, na ovaj aerodrom može

jedino kada je oseka, jer je tokom plime pista pod vodom.

Bara


Hong Kong
Aerodrom koji je po efikasnosti i udobnosti u samom svetskom vrhu izdvojio se u odnosu na konkurenciju kada je uz drugi terminal otvoren golf teren. Teren s devet rupa pažljivo se održava, a opremljen je svime što je potrebno i za noćnu zabavu.

Hong Kong


Kurševel, Francuska
Smešten visoko u Alpima, turistički grad Kurševel se ubraja među najkvalitetnija skijaška područja na svetu i jedno od retkih s vlastitim aerodromom. Ipak, poletanje i sletanje može da izazove pravu nervozu jer je pista kratka, ima nagib od 18,5 stepeni i u neposrednoj je blizini skijaške staze.

Kursevel


Gibraltar
U malom Gibraltaru prostor je tako dragocen da je aerodromska pista zapravo glavna saobraćajnica koja mora biti zatvorena svaki put kada neki avion namerava da uzleti ili sleti. Aerodrom je samo nekoliko minuta udaljen od centra grada, pa automobile, kada je put zatvoren, od sudara s avionom čuva rampa.

 

 

 

 

 

Gibraltar

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije