Kolima na letovanje u Grčku: Korisne informacije

Četvoročlanoj porodici će za odlazak i povratak automobilom na letovanje iz Beograda do Halkidikija (sa svim troškovima) biti potrebno oko 140 evra. Putarine su ove godine nešto skuplje u Srbiji, ali više ne mora da se vadi međunarodna vozačka dozvola.
grc
Osim pasoša, od dokumenata vam je potreban zeleni karton, ali samo ukoliko do Grčke idete preko Makedonije.

Ko se odluči da letuje na Tasosu ili u Aleksandropuliju, može da putuje i preko Bugarske, a tamo zeleni karton nije potreban.

MEĐUNARODNA VOZAČKA DOZVOLA NIJE NEOPHODNA, ALI...

Što se tiče međunarodne vozačke dozvole, propisi kažu da vam ona više nije neophodna (kao ni u Makedoniji), ali bez nje biste u Grčkoj mogli da imate određenih problema s naplatom štete ukoliko učestvujete u saobraćajnoj nezgodi.

Reč je o tome da pojedine osiguravajuće kuće u Grčkoj prilikom naplate štete traže posedovanje i tog dokumenta. Ukoliko je drugi vozač kriv za udes i ima osiguranje kod osiguravajuće kuće koja traži i međunarodnu vozačku dozvolu, vi nećete moći da naplatite štetu na automobilu.

Ukoliko drugi vozač osiguranje ima kod osiguravajuće kuće koja ne traži ovaj dokument, štetu ćete naplatiti bez problema.

Slična situacija je i prilikom iznajmljivanja automobila. Ukoliko osiguravajuća kuća pri naplati štete traži od rentakar agencija da priloži i međunarodnu vozačku dozvolu vozača koji je učestvovao u udesu, agencija će je pri najmu vozila obavezno tražiti i vozaču. Ipak, s obzirom na to da vam je u većini slučajeva na raspolaganju nekoliko agencija, lako možete iznajmiti vozilo u onoj koja ne traži međunarodnu dozvolu.

NA NEKIM DEONICAMA - MIMOILAŽENJE S MAJSTORIMA

Srpski i makedonski građevinci privode kraju radove na izgradnji južnog kraka Koridora 10, ali će vozači do otvaranja svih šest traka na potezu do Grčke morati da sačekaju sledeću godinu. Naime, u Srbiji se gradi 34, a u Makedoniji fali još 28 kilometara auto-puta, piše "Turist", a prenosi Mondo.rs
greece
Od Grdelice do Vladičinog Hana će i ove sezone moći s postojećeg magistralnog puta da se posmatra kako teku radovi u Grdeličkoj klisuri. Od Vladičinog Hana do Srpske kuće vozači će moći, kao i lane, da voze auto-putem 35 kilometara, a potom se opet vraćaju na magistralu, do Levosoja.

Ni na auto-putu kroz Makedoniju još nisu završeni radovi na rekonstrukciji deonice od Kumanova do Skoplja.

KOLIKO KOŠTA PUTARINA

Putarina od Beograda do makedonske granice košta 1.090 dinara - u Nišu se plaća 800 dinara, u Doljevcu 210, a na novoj naplatnoj rampi kod Preševa još 80 dinara. Treba pripremiti i sitne evre za put kroz Makedoniju, jer će na tri naplatne rampe vozačima tražiti dva puta po evro i po i jednom dva evra.

Kome je ostala makedonska valuta od prošle godine, treba da spremi 200 denara.

Ko nema sitne evre, najbolje je da na graničnom prelazu Tabanovce promeni sedam evra u denare, što je dovoljno za putarinu u oba smera, jer će tako uštedeti tri evra koji mogu da se iskoriste za kafu.

U Grčkoj se od graničnog prelaza Evzoni do Halkidikija ne plaća putarina.

DA LI PUTOVATI DANJU ILI NOĆU

Takođe, dobro izvagajte prednosti i mane dnevne i noćne vožnje. Noću su manje gužve, naročito na granicama, nije vrućina, a kroz Grdeličku klisuru, farovi vozila iz suprotnog smera će vam najaviti da dolaze iza krivine. Mnogi roditelji se odlučuju za ovaj termin i zbog toga što noću deca uglavnom prespavaju put, ali i zbog želje da im "ne propadne dan za kupanje".

S druge strane, vožnja danju je neuporedivo bezbednija, a turisti ne samo što će moći da uživaju u prirodnim lepotama, već i da organizuju usputne izlete.

Dobar savet je i da za polazak izbegavate vikende i "okrugle" datume, kao što su prvi i petnaesti u mesecu, jer su tada najveće gužve.

GDE JE NAJJEFTINIJE GORIVO
Gorivo je najjeftinije u Makedoniji, pa je dobar savet napuniti razervoar pre nego što uđete u Grčku.

I ono što je najvažnije - ne žurite. Niste krenuli na trke, već na odmor, a njegov deo je i udobna i bezbedna vožnja do mora.

ŠTA OD HRANE SMETE DA PONESETE U GRČKU

Prema zvaničnim propisima, u Grčku nije dozvoljen unos mesa, mleka i mlečnih proizvoda iz zemalja koje nisu članice Evropske unije, a dozvoljeno je sa sobom poneti do dva kilograma mleka u prahu za bebe ili hrane za bebe, hrane za posebne potrebe, kao i do dva kilograma hrane za kućne ljubimce, pišu "Večernje novosti".
povrce
Kada je reč o voću i povrću, mogu se uneti u količini do pet kilograma.

Što se tiče unosa alkohola, osobe starije od 17 godina u ličnom prtljagu mogu preneti do litar alkoholnog pića, sa udelom alkohola od 22 odsto ili manje, četiri litra vina i 12 litara piva.

Oni koji u Grčku putuju drumskim saobraćajem, mogu sa sobom poneti 40 cigareta, dok je za putnike u vazdušnom i pomorskom saobraćaju dozvoljeno pet puta više.

Kada je reč o novcu, neophodna je prijava ukoliko sa sobom nosite gotovinu u iznosu od 10.000 evra ili više od toga.
Izvor: Mondo.rs, Večernje Novosti
Foto: Pixabay

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije