Zanimljive Destinacije

Šta bi sve turisti trebalo da znaju

 

Turistička inspekcija objavila je nekoliko ključnih saveta koje bi turisti trebalo da imaju na umu kada planiraju neko putovanje, sa namerom da ih upozna sa njihovim pravima i obavezama, ali i da spreči eventualne neželjene događaje koji bi to putovanje mogli da pokvare
 
Pre ugovaranja putovanja turisti bi trebalo dobro da prouče opšte uslove putovanja, program putovanja i obaveštenje o garanciji putovanja koje je obezbedila turistička agencija koja je organizator putovanja.
Trebalo bi da vode računa o tome da usmene informacije nisu obavezujuće za agenciju, odnosno da je agencija dužna da pruži usluge koje je navela u programu putovanja i ispuni obaveze koje je predvidela opštim uslovima putovanja.
Ukoliko turisti imaju posebne potrebe i zahteve u odnosu na ponuđeni program putovanja (objekat, sprat, pristup za kolica, invalide) i agencija se sa njima saglasi, one moraju biti sadržane u ugovoru o putovanju.
Građani bi, takođe, pre putavanja trebalo da, ako je moguće, preko internet pretraživača provere dobijene informacije o programu putovanja, a na internet sajtu Agencije za privredne registre da provere podatke o turističkog agenciji - da li je aktivna, kakava je njen finansijski izveštaj, koliko dugo obavlja poslove turističke agencije.
Na internet sajtu Narodne banke Srbije, mogu da provere likvidnost turističke agencije, kako bi izbegli agencije koje imaju finansijske probleme, jer turistička inspekcija nije nadležna za kontrolu finansijskih obaveza turističkih agencija prema svojim partnerima.
Turistička inspekcija je građanima preporučila da izbegavaju turističke agencije koje su u blokadi.
Prilikom ugovaranja turističkog putovanja neophodno je da putnici na ponuđenom programu putovanja utvrde ko je organizator tog putovanja - broj licence mora biti naveden u programu putovanja.
Istrovremeno sa potvrdom o putovanju koje su uplatili turisti moraju od agencije dobiti opšte uslove putovanja i program putovanja sa obaveštenjem o garanciji putovanja u pisanom obliku.
Pre putovanja građani moraju od agencije dobiti ime, broj telefona i druge podatke o lokalnom predstavniku agencije, a, takođe, je u njihovom interesu da za putovanje pribave polisu zdravstvenog osiguranja zbog visokih cena lekarskih usluga u inostranstvu, eventualno i lično putno osiguranje, odnosno osiguranje od otkaza i osiguranje prtljaga.
Na putovanju, u slučaju bilo kakvog odstupanja od ugovorenog programa neophodno je da odmah na licu mesta naprave pisani prigovor predstavniku agencije i pribave moguće dokaze za ugovorene, a neizvršene usluge, jer je to osnov za ostvarivanje nihovih prava.
Ugovoreni smeštaj može se zameniti, uz saglasnost putnika, smeštajem u objekat iste ili više kategorije na teret turističke agencije ili u niže kategorije, takođe uz saglasnost putnika, s tim da je u ovom slučaju agencija dužna da vrati putniku razliku u ceni.
Cene turističkih putovanja, kao i najvećeg broja proizvoda i usluga, formiraju se slobodno prema uslovima tržišta, a na putniku je, da pre sklapanja ugovara o putovanju sagleda šta mu je ponuđeno, koji su realni elementi cene i kakav nivo usluge može da očekuje kada se opredeljuje za eventualno "jeftino putovanje".
Bez obzira na cenu, svaki ugovoreni aranžmana se mora realizovati u skladu sa ugovorom o putovanju, odnosno ponuđenim programom putovanja, a to se odnosi na aranžmane koje nude turističke agencije kao "Last minute" i "First minute" ponude.
Turističke agencije kod ovakvih putovanja imaju poptuno iste obaveze kao i kod svakog drugog.
Prilikom rezervacije preko interneta, zainteresovani putnik bi trebalo da dobro prouči ponudu hotela ili smeštajnog objekta, kao i uslove rezervacije koji su navedeni na njegovoj booking stranih, jer uslove rezervacije određuju sami smeštajni objekti.
Rezervaciju smeštaja preko interneta zainteresovani putnik može obaviti direktnim ulaskom u buking stranu odabranog objekta ili preko ponude posebnih buking sajtova, odnosno rezervaciju može tražiti i preko turističke agencije.
U prva dva slučaja za rezervaciju je najčešće neophodna važeća kreditna kartica, koju većina hotela traži kao garanciju rezervacije.
Kao i kod drugih kupovina preko interneta, kada se prilikom kupovine (rezervacije) koriste lični podaci i podaci sa kreditne kartice, uvek postoji rizik od eventualnih zloupotreba tih podataka.
Međutim, u celom sistemu bukinga u svetu uvedene su posebne tehnologije zaštite koje su postale standar onlajn industrije.
Vreme trajanja putovanja precizira se utvrđivanjem dana polaska i dana povratka sa putovanja, a ne boravka u smeštajnom objektu.
To znači da prvi i poslednji dan ne podrazumevaju određeno vremensko trajanje boravka na destinaciji odnosno u smeštajnom objektu, već samo dan polaska i povratka sa putovanja, što je realno uslovljeno posebnim dozvolama za čarter letove.
Turistička inpekcija je napomenula i da ugostitelji sa turističkim agencijama ugovaraju i naplaćuju im uslugu smeštaja za proteklu noć ukoliko gost uđe u sobu u ranim jutarnjim satima, jer se ta soba ne može izdati drugom gostu.
Nije nevažno znati i da turistička agencija nema zakonsku obavezu da postane članica bilo kog udruženja, niti je članstvo u ovim udruženjima zakonska garancija putniku za realizaciju turističkog putovanja.
Građani koji putuju u sopstvenom aranžmanu u inostranstvo bez ugovaranja usluge sve eventualne probleme tokom putovanja moraju da rešavaju sami na licu mesta u skladu sa regulativom koja je važeća u zemlji u kojoj boravi, navedeno je u saopštenju Turističke inspekcije.
 
IZVOR: Tanjug
PREUZETO SA: Press Online
blog comments powered by Disqus
brankovina-selo-slavne-srpske-istorije

Brankovina, selo slavne srpske istorije

Nedaleko od Valjeva nalazi se selo Brankovina, koje je tokom devetnaestog veka steklo svoju slavu, kroz dramatične događaje tog vremena. Zato ga, s pravom zovu „selo puno istorije“. Ovo selo je zavičaj...Opširnije
vodopad-skakavac-skriveni-dragulj-loznice

Vodopad Skakavac, skriveni dragulj Loznice

Na samo 7 km od centra Loznice, okružen šumom planine Gučevo, na tromeđi sela Budimlija, Paskovac i Trbušnica, ugnezdio se skriveni dragulj ovog kraja - vodopad Skakavac. Malo je Lozničana koji znaju...Opširnije
blago-istocne-srbije-koje-morate-otkriti

Blago istočne Srbije koje morate otkriti

Avanturu, predivnu prirodu i pravo opuštanje - sve ovo ćete pronaći na Borskom jezeru, blagu istočne Srbije koje tek treba da otkriju mnogi naši turisti. Doduše, ovo bajkovito mesto na oko 250 kilometara...Opširnije
najpopularniji-prirodni-vidikovci-srbije

Najpopularniji prirodni vidikovci Srbije

Predstavljamo vam mali odabir prirodnih lepota koje u Srbiji postoje i koje su s dostupnošću tehnologije doživele pravu renesansu. Ukoliko se nađete u ovim delovima Srbije, ne propustite da pored...Opširnije
dan-u-srbiji-iz-ugla-dusana-stojancevica-video

Dan u Srbiji iz ugla Dušana Stojančevića (Video)

Dušan Stojančević, fotograf i snimatelj iz Beograda, napravio je prelep video sačinjen od fotografija različitih krajeva Srbije tokom četiri godišnja doba. U opisu njegovog videa koji je objavio na...Opširnije
ulice-prelepog-praga-u-4k-rezoluciji

Ulice prelepog Praga u 4K rezoluciji

Kanal "Cities in 4K" na Jutjubu nastavlja svoje putovanje gradovima Evrope, a poslednja destinacija bio je glavni grad Češke Republike – prelepi Prag. Istorijska prestonica Češke, odnosno Bohemije, 14....Opširnije
cudesni-vidici-rajca-i-suvobora

Čudesni vidici Rajca i Suvobora

Vrhunska zimska avantura i rekreacija mogu se doživeti i na samo nešto više od sat vremena putovanja od Beograda, na sto kilometara udaljenom Rajcu i Suvoboru. Za razliku od pomodnih zimskih centara...Opširnije
sta-tacno-predstavljaju-hotelske-zvezdice

Šta tačno predstavljaju hotelske zvezdice

Da li ste ikada razmišljali o tome šta označavaju zvezdice pored naziva hotela? Osnovnu razliku svi znamo - više zvezdica, luksuzniji hotel. Međutim, da li ste znali da se iza svih tih zvezdica kriju...Opširnije
semetesko-jezero-cudo-prirode-u-srcu-kopaonika

Semeteško jezero: Čudo prirode u srcu Kopaonika

Semeteško jezero na Kopaoniku – jezero koje u sebi krije jedan zanimljiv prirodni fenomen - jezero po kojem ostrva plove. Ovde možeš da uradiš ono što su samo bogovi mogli: da budeš, bar za kratko,...Opširnije
divlji-konji-u-divljini-suve-planine

Divlji konji u divljini Suve planine

U svojoj zelenoj oazi, visoko gore, na nadmorskoj visini od oko 1.600 metara, u vrletima gorostasne Suve planine, gde može da se oslušne tišina, uživaju u divljini i bezgraničnoj slobodi. Divlji konji,...Opširnije
prica-o-lepotama-zaboravljenog-sela-gostusa

Priča o lepotama zaboravljenog sela Gostuša

Na krajnjem istoku zemlje, na obroncima Stare planine i 30 kilometara udaljeno od Pirota, nalazi se selo Gostuša. Duh minulog vremena i tradicija čuvanja stoke, pravljenja gastronomskih specijaliteta i...Opširnije
top-8-destinacija-na-kojima-se-leto-nikad-ne-zavrsava

Top 8 destinacija na kojima se leto nikad ne završava

Nakon dugog toplog leta, stigao je i deveti mesec. Počela je škola, godišnji odmori su gotovi, a ni temperature nisu više toliko visoke. Ali, da li biste nakon malog odmora ipak otišli negde gde je...Opširnije