Najvredniji je Ajfelov toranj

Spomenici koji su ujedno i turističke atrakcije određuju prepoznatljivost gradova, a donose i znatnu finansijsku korist

Italijanska privredna komora naručila je istraživanje o vrednosti spomenika, ne bi li na taj način pokušala da fokusira propagandu najvrednijih italijanskih spomenika. Ali, na njihovu žalost, uverljivo prvo mesto po vrednosti pripalo je pariskom Ajfelovom tornju koji, prema procenama stručnjaka, vredi zastrašujuće 344 milijarde funti. Sedam miliona posetilaca godišnje dovelo je ovu atrakciju iz 19. veka na sam vrh i po posećenosti.
Italijani mogu da se uteše činjenicom da je na drugom mestu rimski Koloseum, ali s vrednošću koja je pet puta manja od famoznog tornja, 72 milijarde funti, s godišnjom posetom od blizu četiri miliona turista.
Prelepa Sagrada familija u Barseloni je najvredniji sakralni objekat, a ujedno i treća na listi evropskih spomenika s vrednošću od 71 milijarde funti, dok su četvrto i peto mesto podelili milanska katedrala Duomo i londonski Tauer s 56 milijardi funti.
 
Amerikanci nisu tako dobro prošli, jer je njihov najvredniji spomenik Bela kuća koju su stručnjaci procenili na 64 milijarde funti.
 
IZVOR: Press

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije