"Ruska Venecija" popularnija od prave

 

Sankt Peterburg uskoro bi mogao da stigne Veneciju po broju turista, a turustički radnici ističu veliki razvoj ovoga grada, kojeg je Petar Veliki zamislio kao "prozor sveta prema Rusiji".
 
Ove godine očekuje se da kulturnu prestonicu Rusije poseti više od šest miliona turista, koji će doputovati železnicom, avionima ili turističkim brodovima. Ta cifra premašuje broj turista koji dolaze u Moskvu, poslovni i administrativni centar Rusije.
"Dotok" inostranih turista ove godine povećan je za čak 25 odsto! Planirajući još veći rast, zvaničnici su prošle godine položili kamen temeljac najvećeg aerodroma u regionu, koji će koštati 1,5 milijardi dolara.
 
Sa svojim vodenim prolazima i kanalima Sankt Peterburg je oduvek nazivan "severnom Venecijom". Kako broj turista premašuje broj stanovnika, drugi najveći grad u Rusiji bi jednog dana mogao da bude rival pravoj Veneciji, barem u turizmu.
Bez obzira na to da li dolaze novim brzim vozovima iz Helsinkija ili Moskve ili nekim od dve stotine turističkih brodova, koliko se očekuje da uplovi ove godine, posetioci Sankt Peterburga kažu da ih dočekuju kvaliteti koji se na Zapadu dovode često u vezu sa Rusijom - zabava i prijateljstvo.
 
Petar Veliki osnovao je ovaj grad pre tri veka. Od tada je ovo zdanje svedok ruske istorije. Zimsku palatu, nekadašnje sedište careva, 1917. na juriš su zauzeli boljševici. U njoj je sada "Ermitaž", jedan od najvećih umetničkih muzeja na svetu.
 
IZVOR: Srna

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije