Čokoladna brda na Filipinima

Na ostrvu Bohol, u arhipelagu Filipina, nalazi se neverovatna turistička atrakcija – Čokoladna brda. Ime ove neobične geološke atrakcije ne potiče od materijala kojim je napravljena, jer brda nisu napravljena od čokolade (nažalost), već od boje kojom su prekrivena: njihova zelena boja tokom suve sezone postaje braon, koja jako podseća na boju neke ukusne čokolade. Čokoladna brda proglašena su za treći nacionalni geološki spomenik zemlje, a lokalno stanovništvo iznelo je predlog da se priključe UNESCO-voj listi Svetske baštine.

Geolozi iz svih krajeva sveta dolazili su da vide ovo čudo prirode i da saznaju na koji način su brda nastala, pa o tome postoje razne teorije, ali nijedna za sad nije sigurna. Međutim, najšire je prihvaćena teorija da su Čokoladna brda u stvari koralni nanosi koji su se podigli iz mora tokom velikog geološkog pomeranja. Oblici koji danas vidimo, nisu oduvek bili takvi, već su se godinama oblikovali od vetrova i erozije.
Ali, turistima su privlačnije legende o nastanku brda. U svakoj od legendi glavni akteri su džinovi, čime se može objasniti veličina brda.
 
Jedna od legendi glasi: dva džina su se posvađala i svaki dan su žestoko bacala kamenje i stene jedan na drugog sa namerom da se unište. Međutim, kada su se od toga umorili, sprijateljili su se. Ruku pod ruku napustili su mesto na kome su se borili, ali za sobom nisu počistili. Od gomile kamenja i stena koje su pobacali, nastala su Čokoladna brda.

Drugom legendom preovladava romantična nota: džin Arogo se zaljubio u Aloju, devojku koja je bila smrtna. Njena smrt jako ga je pogodila, bio je neverovatno povređen i tužan, a teške suze koje je isplakao, očvrsle su kada su se osušile, i od njih su nastala Čokoladna brda.
 
Postoji preko 1.260 čokoladnih brda, čija se visina kreće od 30 do 120 m, a koja se prostiru na površini od preko 50 km2. Iz daljine brda deluju potpuno simetrično, prelepo, to je prizor koji ostavlja bez daha, dok vam kroz glavu prolazi pitanje: „Da li je moguće da priroda stvori ovako velike i brojne savršene kupole“.
Čokoladna brda nalaze se na turističkoj mapi Bohola mnogo pre njegovih prelepih plaža (koje su sada glavna turistička destinacija). Ona su najspektakularnija scena ove zemlje.


IZVOR:  I. Zdravković, (Žena Blic)

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije