10 najopasnijih zemalja za turiste

Džeparoši koji rade u gužvi, prevaranti u potrazi za šifrom vaše kreditne kartice, pa čak i moderni pirati koji haraju morima i okeanima pokazuju da putovanje može biti veoma opasno. Nedavno se dogodio teroristički napad u Norveškoj, zatim su bili nemiri na ulicama Londona, a sada možete videti proteste u Americi i širom Evrope. Čini se kao da više nema bezbedne destinacije.

Šta je to što bi vas sprečilo da negde otputujete? Kada opasnost postaje prevelika? Od ratnih zona do najprometnijh puteva droge, ovih 10 zemalja su neke od najopasnijih za turiste. Da li su vredne rizika?


1.Brazil

Uz neizbrisivu podelu između bogatih i siromašnih, nedostatak policije, svakodnevno prisustvo kriminala, droge na ulicama, otmica i nasilja, ova zemlja ne pokazuje znake napretka po tom pitanju. Turisti se upozoravaju na opsanosti, ali fenomenalne plaže na severu, amazonska prašuma i ritam sambe na čuvenom Karnevalu u Riju ipak privlače mnoge. Da li treba da idete? Apsolutno, samo budite oprezni. Nosite sve vredne stvari uz sebe, izbegavajte oblasti koje nisu turističke, nemojte se mnogo kretati po mraku i ne prihvatajte savete ‚‚ljubaznih” meštana.

2. Kolumbija

Interesovanje za ovu destinaciju je sve veće među bekpekerima. Iako se polako briše ružna slika, zbog statistike kriminala i negativne medijske kritike Kolumbija i dalje ima lošu reputaciju. Najčešće se prijavljuju otmice i pljačke u oblastima koje kontroliše FARC (Revolucionarne naoružane sile Kolumbije). Ova zemlja je i druga na svetu (posle Avganistana) po broju nagaznih mina.

Držite se ‚‚sigurnih” oblasti. U Bogoti turisti uglavnom nemaju problema i rizik nije ništa veći od boravka u bilo kom drugom velikom gradu na svetu. Najpametnije je da izbegavate ruralna područja.

3.Avganistan

Uz upozorenja vlada brojnih država i svakodnevne naslove o samoubilačkim napadima, otmicama i terorističkim napadima, ne čudi što se Avganistan nalazi na listi najopasnijih zemalja sveta. Decenije ratova su u potpunosti promenile sliku i stavile u senku divne pejzaže, značajna arheološka nalazišta i antičke gradove. Da li treba putovati? Verovatno ne. Iako postoje oblasti otvorene za putovanja, većina turista je ipak bezbednija ako ostane kod kuće. Umesto Avganistana, razmotrite obilazak Turkmenistana, Uzbekistana, Kazahstana ili Tadžikistana.

4. Irak


Ovde se nalaze najsvetija mesta islama izvan Saudijske Arabije, kao i drevni Vavilon. Irak bi trebalo da je najposećenija turistička destinacija na Bliskom Istoku, ali retki su oni hrabri koji samo zarad turizma posećuju ovu zemlju. Iako se više ne vode ratovi, bombe, teroristi i otmice su uobičajena pojava.

Najbolje je da posetu Iraku odložite za koju godinu. Situacija se poboljšava, što dokazuju i brojne obnovljene turističke ture. Za sada je ipak sigurnije da se zadržite u nekoj od okolnih zemalja – Jordan će vas zadiviti svojim Mrtvim morem, Petrom i Vadi Rum dolinom, poznatijom kao Dolina meseca.

5. Južna Afrika

Poznata i kao ‚‚prestonica silovanja”, država sa najvećom stopom ubistava i automobilskih nesreća, Južna Afrika je bila domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu 2010. Kriminal je u blagom padu, ali broj silovanja je i dalje ogroman. Da li treba otići? Da. Ima opasnih strana, ali treba imati u vidu da se sve te stvari dešavaju samo u određenim oblastima. Držite se urbanih zona, poštujte savete i izbeći ćete rizične situacije.

6. Pakistan

Pakistan je raj za planinare i penjače – drugi najviši vrh sveta, kao i ostale sjajne planine na severu zemlje. Ovde se i dalje s vremena na vreme desi poneki teroristički napad, a turiste odbija i prisustvo Talibana i Alkaide. Da li bi trebalo otići? Možda. I SAD i Velika Britanija savetuju svoje stanovništvo da ne putuju u ovu zemlju, ali planinari ne odsutaju.

7. Libija


Ne prođe nijedan dan da se Libija ne spomene u vestima. Turisti jedva čekaju da se situacija smiri da mogu ponovo da obilaze ostatke rimske civilizacije i sjajnu pustinju. Još uvek nije dovoljno bezbedno. Turizam u susednom Tunisu se vratio na normalu, pa vam za prvo vreme može biti dobra alternativa.

8.Demokratska republika Kongo


Uprkos proglašenju mira, stopa smrtnosti je i dalje oko 45.000 mesečno, otmice su svakodnevica, kao i razne pobune naoružanih grupa. Da li biste uopšte želeli da posetite Kongo? Ova država teško da je turistička destinacija. Afrika je veliki kontinent i nudi brojne atrakcije. Kongo izbegavajte.

9.Sudan

Četrdeset godina sukoba je kulminiralo podelom države, a Južni Sudan je dobio svoju dugo očekivanu nezavisnost. Svi se nadaju porastu turizma nakon konačnog usvajanja mirovnih sporazuma. Politička situacija je i dalje nestabilna. Do tada obiđite Namibiju gde možete voziti kajak sa morskim lavovima, posetiti najstariju pustinju na svetu ili ići na safari u Etosha nacionalni park.

10 SomalijaJoš od 1991. nije na listi bezbednih destinacija. Tada su pobunjeničke grupe preuzele vođstvo i započele građanski rat. Čak se i predsednik preselio u susednu Keniju. Zemlja preživljava najveću sušu u poslednjih 60 godina, a 12 miliona ljudi je na samrti zbog gladi. Ne bi trebalo da putujete u Somaliju, osim kao deo volonterske humanitarne organizacije.

IZVOR: Zanimljive Informacije

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije