Krasna Moskva

"Dođi, brate, u Moskvu", reči su kojima su 1.147 godine udareni temelji ruske prestonice, grada koji danas spada u najnaseljenije, najskuplje i najzelenije na svetu, sa najvećim brojem milijardera po metru kvadratnom. "Nemci su stigli samo do ovog mosta“ - rećiće Vam taksista, ne skrivajući ponos, dok vozi od aerodroma do grada. Ta vožnja, inače, košta od 25 do 100 evra, zavisno od vaših pregovaračkih sposobnosti, koji su znatno umanjene činjenicom da u Moskvi malo ko govori engleski, a i oni koji znaju, nisu raspoloženi da to i pokažu. Moskva je grad koji je tri godine zaredom proglašavan najskupljim na svetu, u kojem živi najviše milionera (takođe po svetskim listama),
 koji je pre 1917. godine bio poznat i kao "grad 1.600 crkava“ (što nije istorijski tačno), a jedan je od dvadesetak "gradova heroja“ u nekadašnjem Sovjetskom savezu. Dodir davnih vremena je bukvalno na svakom koraku. U Moskvi je sve zamišljeno tako da impresionira, bilo veličinom, bilo lepotom, počevši od najlepše moskovske građevine - crkve Sv. Vasilija Blaženog koja podseća na prizor iz bajki i natera vas da se ukopate u mestu, preko mauzoleja Lenjina, zatim zvanično najviše pravoslavne crkve u svetu i nekada glavne moskovske crkve Hrista Spasitelja, pa do Baljšoj teatra, Tretjakove galerije i Puškinovog muzeja u kojem je "gostovao“ Pikaso, pa do kompleksa zgrada popularno nazvanih "Sedam sestara“, koje podsećaju na katedrale i vide se sa gotovo svih uzvišica u Moskvi.
Inače, crkvu Sv. Vasilija napravio je Ivan Grozni 1555. godine da obeleži svoja osvajanja, a legenda kaže da je posle završetka crkve oslepeo graditelja kako ne bi napravio ništa lepše. Sa ovom crkvom se povezuje i pravo značenje reči Crveni trg. Naime, naziv trga nije, kako većina misli, izveden prema boji ploča kojima je popločan, niti crveno ima veze sa komunizmom. Reč crveni potiče od prideva krasni, koji u ruskom jeziku znači crveni, a u arhaičnom krasan. Rusi su "krasnim“ opisivali lepotu crkve Svetog Vasilija, što se oko 17. veka prenelo i na sam trg. Važna turistička atrakcija je i metro, koji je po mnogima najlepši na svetu, sa mozaicima, skulpturama i oslikanim zidovima i tavanicama. Postoji od 1935. godine, a prosečnim radnim danom u metrou se preveze osam do devet miliona putnika. Zbog nedavnih terorističkih napada, uobičajena slika na stanicama u centru grada su vojnici sa nemačkim ovčarima.
 
U Moskvi postoji i 160 bulevara i šest magistrala, pet putničkih i nekoliko manjih aerodroma (na koje sleću privatni avioni i helikopteri), 1.696 srednjih škola, 91 koledž, 60 univerziteta uključujući i Lomonosov osnovan 1755. godine, 93 pozorišta, više od 440 biblioteka, 109 bioskopa, 23 koncertne dvorane, 61 muzej i 30 izložbenih prostora, 92 stadiona, 348 bazena, 1.800 bolnica, više od 100 parkova i bašti (čak četiri botaničke)... Grad je jedan od najzelenijih na svetu, a izračunato je da na jednu osobu dođe 27 kvadratna metra parka, što je jako mnogo u poređenju sa recimo Parizom (šest), Londonom (7,5) ili Njujorkom (8,6).
Prema poslednjem popisu, u Moskvi živi oko 11 miliona stanovnika, što je čini najnaseljenijim gradom Evrope. Tokom 1999. godine proslavljeno je 200 godina od rođenja Puškina, a prošle godine dva veka od rođenja Gogolja. Moskva je lane bila i pozornica takmičenja za pesmu Evrovizije, a 2007. godine je proslavljeno 860 godina od postavljanja gradskih temelja. Iako su u ovom kraju nađeni tragovi neolitskih naseobima od pre 3.000 - 2.000 godina p.n.e, legenda kaže da se Moskva prvi put spominje u letopisu 1.147 godine, kada je princ Novgorodske republike pozvao Jurija Dolgorukog rečima "Dođi meni, brate, u Moskvu“. Nemamo šta drugo da dodamo, osim - dođi, brate, u Moskvu, ostaćeš bez daha, sigurno.

Najnovije


air transport
budihuman
Zanimljive Destinacije